Prima pagină » Economic » Asad Aleem, Banca Asiatică pentru Dezvoltare, despre relansarea economiei din România: Un proiect de anvergură ar putea crea un precedent pentru un „model de succes”. VIDEO

Asad Aleem, Banca Asiatică pentru Dezvoltare, despre relansarea economiei din România: Un proiect de anvergură ar putea crea un precedent pentru un „model de succes”. VIDEO

Guvernul României ar putea stimula creșterea economică prin realizarea unui proiect de infrastructură care să dea încredere mediului de afaceri și să creeze un "model de succes" care să poată fi replicat, este de părere Asad Aleem, specialist al Băncii Asiatice pentru Dezvoltare.

Guvernul României ar putea stimula creșterea economică prin realizarea unui proiect de infrastructură care să dea încredere mediului de afaceri și să creeze un „model de succes” care să poată fi replicat, este de părere Asad Aleem, specialist al Băncii Asiatice pentru Dezvoltare.

Într-un interviu pentru gândul, Aleem a arătat că datoria publică a României ar permite o investiție în infrastructură, finanțată printr-un împrumut de la o instituție financiară internațională.

„Mediul (economic n.r.) din România este bun. Poate că o serie de proiecte bune, un PPP – parteneriat public-privat, un proiect bun pe care guvernul să-l transforme într-o poveste de succes (ar ajuta economia n.r.). Dacă au o poveste de succes: porturi, transporturi, energie, orice atunci s-ar dezvolta un model pentru economie, un model pentru sectorul privat care poate fi urmat, aplicat și copiat”, a arătat specialistul băncii asiatice.

O investiție majoră într-un proiect de anvergură ar putea înseamna atât o revitalizare a economiei, cât și venituri mai mari la bugetul statutului, argumentează Aleem.

„Unii susțin teoria: cheltuiți și începeți unu sau două proiecte mari, chiar dacă deficitul bugetar este ridicat. Unu sau două proiecte mari ar revitaliza piața forței de muncă, ar revitaliza activitatea din economie. Dacă veniturile populației scad, încasările din taxe scad la rândul lor. Dacă am venituri de 1.000 plătesc taxe mai mari decât dacă am venituri de 500. Dacă vânzările cresc, TVA-ul e mai mult. Oamenii vor avea mai mulți bani și vor cheltui mai mult”, a explicat el.

În ceea ce privește noul model de dezvoltare economică, Aleem a arătat că în statele asiatice, state predominant emergente, sistemul bancar nu are capacitatea de a finanța mediul privat pe termen lung. Prin urmare, guvernele sunt cele care investesc și trag în sus economia, spre deosebire de statele Occidentale, unde mediul privat are cea mai semnificativă contribuție.

„Creșterea (economică n.r.) din toată lumea este susținută de sectorul privat. Acest lucru este cert. Pentru ca sectorul privat să poată stimula creșterea economică, statul trebuie să asigure un anumit mediu, un cadru de politici corecte, reglementări corecte și legi corecte – cadrul legal, cadrul economic și cadrul necesar pentru ca antreprenorii și consultanții să-și asume aceste proiecte (…) În Asia, statele sunt în curs de dezvoltare, iar sectorul privat nu este atât de matur. Sistemul bancar, cu excepția unor state, nu este foarte puternic. Băncile nu pot acorda credite pe termen lung pentru că proiectele de infrastructură se întind pe 10-15 ani, iar sistemul bancar din acea parte a lumii nu este „echipat” să împrumute pentru astfel de proiecte de infrastructură. De aceea, guvernele de acolo se împrumută de la instituții internaționale”, a declarat economistul, aflat în Capitala României cu ocazia evenimentului Bucharest Forum 2013, o conferință similară celei organizată anual la Davos.

Cu privire la fundamentele macroeconomice ale României, el a arătat că datoria publică nu este foarte ridicată, dar și că proiecțiile privind creșterea economică din următorii ani sunt în linie cu cele din Uniunea Europeană.

Aleem a mai subliniat importanța majorării veniturilor la buget. O soluție propusă în acest sens ar fi majorarea bazei de impozitare și nu a taxelor.

 

Citește și