Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a reacționat, marți, după ce Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) a organizat un miting de protest la adresa „comportamentului protecționist” pe care ASF îl practică față de companiile de asigurări.
ASF a precizat că nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare RCA, acestea fiind stabilite de fiecare societate de asigurare. „Tarifele de primă sunt notificate către ASF, dar nu sunt supuse aprobării. Calculele actuariale care stau la baza stabilirii tarifelor de primă sunt realizate utilizând date statistice acumulate de asigurători în anii anteriori și au în vedere despăgubirile datorate în baza polițelor RCA, precum și diferite criterii de risc”, a precizat ASF.
În cazul celor 11 companii de asigurări care au dreptul să emită polițe RCA, rata combinată a daunei – un indicator care are în vedere nivelul despăgubirilor plătite, al rezervelor de daună constituite și nivelul veniturilor încasate – este de 117%.
„Corectarea acestui dezechilibru trebuie făcută, dar nu presupune automat o majorare a prețurilor, ci poate să însemne și reducere de costuri. ASF transmite asigurătorilor că recentele modificări ale normei RCA nu trebuie să reprezinte pretexte pentru ca aceștia să își acopere pierderi anterioare prin intermediul poliței RCA”, a precizat Autoritatea.
În prima jumătate a acestui an, numărul dosarelor de daună avizate în baza unei polițe RCA a fost de 135.962, în scădere cu 14% față de 30 iunie 2013, iar numărul dosarelor de daună plătite a fost de 146.197,în scădere cu 9% față de primul semestru 2013.
Despăgubirile plătite pentru segmentul RCA au fost, în primele 6 luni ale anului, în valoare de 1,03 miliarde lei.