ASF propune prelungirea perioadei în care asigurătorii sunt scutiți de la plata cotelor aferente din primele de RCA. Cât ar urma să fie valabilă

Publicat: 24 10. 2023, 15:38

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat, în ședința de marți, 24 octombrie, un proiect de prelungire a scutirilor pentru asigurători decise la momentul plafonării tarifelor pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), pentru perioada în care această măsură a fost menținută, conform deciziei Guvernului.

ASF a pus în consultare publică proiectul prin care se prelungesc scutirile stabilite pentru asigurătorii care sunt obligați să vândă polițe RCA la tarife plafonate.

Pe 31 octombrie expiră perioada de șase luni în care asigurătorii nu plătesc cotele din primele de RCA, iar noul regulament prelungește măsura pe perioada în care se menține plafonarea tarifelor RCA.

Executivul a aprobat, în cadrul ședinței din 5 octombrie, proiectul de ordonanță de urgență privind prelungirea plafonării tarifelor RCA – măsură luată pentru a preveni o nouă explozie a prețurilor după scoaterea de pe piață a companiei Euroins România, așa cum s-a întâmplat după cazul City Insurance. Plafonarea tarifelor pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), la nivelul maxim de la finalul lunii februarie 2023, a fost decisă inițial pentru o perioadă de șase luni, care expira pe 10 octombrie, și care a fost prelungită până la finalul anului.

Mai exact, ASF a adoptat și pus în consultare proiectul de Regulament privind neaplicarea temporară a cotelor prevăzute la punctele 3, 6 și 9 din anexa nr. 2 la Regulamentul Autorității de Supraveghere Financiară nr. 16/2014 privind veniturile Autorității de Supraveghere Financiară, proiect care va sta în pentru consultare publică timp de 10 zile.

Conform regulamentului ASF citat, este vorba de:

  • Taxa de funcţionare/desfășurare activitate aplicabilă intermediarilor principali – Cotă aplicată asupra veniturilor din activitatea de distribuție – 0,1%
  • Contribuţia pentru exercitarea supravegherii şi controlului activităţii de asigurări RCA – Cotă asupra primelor brute încasate din activitatea de asigurări RCA – 1%
  • Contribuţia pentru exercitarea supravegherii şi controlului activităţii de asigurări RCA desfășurată de asigurătorii din state terțe prin intermediul sucursalelor – Cotă asupra primelor brute încasate din activitatea de asigurări RCA aferente sucursalelor asigurătorilor din state terțe – 1%

La cât se ridică scutirile

Piața RCA a ajuns în semestrul I 2023 la aproximativ 4 miliarde lei, care reprezintă valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF.

Astfel, doar pentru a avea un ordin de mărime, teoretic, 1% înseamnă aproximativ 40 de milioane de lei care nu s-ar fi încasat în șase luni.

Pe piața asigurărilor din România își desfășurau activitatea, la 30 iunie 2023, șase asigurători autorizați de ASF pentru activități de asigurare RCA, după retragere autorizației asigurătorului Euroins, respectiv: Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Generali Romania Asigurare Reasigurare SA, Grawe Romania Asigurare SA, Groupama Asigurări SA și Omniasig Vienna Insurance Group SA.

Cele două sucursale ale companiilor străine care își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire pe piața RCA din România sunt Axeria IARD și Hellas Direct.

CITIȚI ȘI:

Guvernul a prelungit plafonarea tarifelor RCA. Până când rămâne în vigoare măsura

Piața RCA a crescut ușor în primul semestru din 2023. Cu cât s-a mărit prima medie pentru asigurarea obligatorie auto – RAPORT