Prima pagină » Economic » Asia de Sud-Est se confruntă cu o criză a cartofilor prăjiți. Care este motivul

Asia de Sud-Est se confruntă cu o criză a cartofilor prăjiți. Care este motivul

Asia de Sud-Est se confruntă cu o criză a cartofilor prăjiți. Care este motivul

Lanțurile de restaurante de tip fast-food din Asia de Sud-Est se confruntă cu o criză a cartofilor pai, ca urmare a unor probleme cu lanțul de aprovizionare.

Problemele cu lanțurile de aprovizionare încetinesc livrările de cartofi pai congelați din Statele Unite și din Europa, după cum informează Agerpres.

Astfel, unele restaurante KFC din Singapore au postat afișe prin care își informează clienții că sunt nevoiți să înlocuiască garniturile de cartofi prăjiți cu cele de gaufre de cartofi, „din cauza perturbărilor apărute în livrările globale”.

„Perturbările provocate de pandemie continuă să aibă un efect asupra lanţurilor globale de aprovizionare şi reţelelor de distribuţie”, a declarat directorul de marketing de la KFC Singapore, Diana Hoo.

Aceasta a explicat că restaurantele KFC din Singapore folosesc cartofi pai importați din SUA și Europa, iar lipsa de personal și producțiile mici la culturile de cartofi din Statele Unite au fost agravate de congestionarea porturilor de pe coasta de Vest a Statelor Unite și Canadei.

Tot din această cauză, restaurantele McDonald’s din Indonezia și Malaezia nu le mai pun la dispoziție clienților porții mari de cartofi prăjiți încă din luna ianuarie.

Probleme la nivel mondial

Lanțurile de aprovizionare au fost supuse la presiuni uriașe în întreaga lume în ultimele luni, ca urmare a apariției variantei Omicron a coronavirusului, a înmulțirii controalelor vamale, dar și a crizei forței de muncă din domeniul transporturilor.

Din aceste cauze, McDonald’s a fost nevoit să raționalizeze cartofii prăjiți în restaurantele sale din Japonia încă de la sfârșitul anului trecut.

La acestea se adaugă şi faptul că navele portcontainer care intră în porturile din Singapore se confruntă cu întârzieri mai mari decât de obicei. În medie, zilnic 17 nave portcontainer aşteptau să tragă la chei în al doilea cel mai aglomerat port din lume, în luna ianuarie a acestui an, în creştere faţă de 15 nave pe zi în luna decembrie, potrivit firmei de consultanţă project44.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și