Asirom a trecut pe pierderi anul trecut, la 235,5 milioane lei

Asirom a trecut pe pierderi anul trecut, la 235,5 milioane lei
Publicat: 15/04/2014, 10:34
Actualizat: 06/02/2019, 07:00

Din activitatea de asigurări generale, societatea, deținută de Vienna Insurance Group, a raportat pierderi de 241,9 milioane de lei, de la un profit de 14,6 milioane de lei în 2012, iar profitul din asigurări de viață a scăzut cu 57,3%, la 7,5 milioane de lei.

Potrivit datelor Asirom, rata brută combinată (RBC) a asigurătorului (fără a lua în considerare venitul din investiții) a fost de 149,5% în 2013.

RBC este unul dintre cei mai importanți indicatori din industria asigurărilor. Un nivel al acestui indicator de sub 100% arată profitabilitatea activității de asigurare. Depășirea acestui prag înseamnă că asigurătorul pierde bani din activitatea de bază, respectiv din vânzarea polițelor.

Indicatorul se calculează ca sumă între rata daunei, care ia în calcul daunele plătite, variația rezervelor de daună, primele subscrise și variația rezervei de prime, și rata cheltuielilor.

În privința subscrierilor, asigurările generale au adus venituri de 455,1 milioane de lei, în scădere cu 11,2% față de 2012, în timp ce polițele de viață au crescut cu 5,8%, la 89 milioane de lei.

„Din totalul primelor subscrise, 288,9 milioane de lei au fost reținute de Asirom, iar 255,2 milioane de lei au fost cedate reasigurătorilor. Venitul din prime nete ne-a arătat o scădere de 32,4%”, se arată în raportul Directoratului Asirom pentru anul 2013.

Raportul Directoratului Asirom nu explică cauzele scăderii subscrierilor asigurătorului în 2013, dar amintește de condițiile de nesiguranță economică din România și de consecințele crizei economice, care s-au reflectat și în piața locala de asigurare.

„Și în anul 2013, cei mai mari asigurători de pe piață au parcurs experiența efectelor crizei economice din perioada 2009-2012 și mulți dintre aceștia au raportat un declin cu două cifre ale afacerii, pierzând cotă de piață în favoarea unor jucători mici din cauza concurenței majore în ceea ce privește prețurilor și comisioanele”, se spune în document.

Anul trecut, cheltuielile cu daunele aferente asigurărilor generale au însumat 238,5 milioane de lei, în scădere cu 13,7% față de 2012. Pe segmentul asigurărilor de viață, indemnizațiile plătite clienților au crescut cu 7,7%, la 60,5 milioane de lei.

Potrivit datelor companiei, veniturile provenind din plasamente au scăzut de la 107,5 milioane de lei în 2012 la 30,1 milioane de lei la finele anului trecut.

Cifrele au fost puternic influențate de scăderea veniturilor provenind din terenuri și construcții, care au coborât de la 81,9 milioane de lei la 5,7 milioane de lei, în timp ce veniturile din alte plasamente au atins 24,5 milioane de lei, de la 25,6 milioane de lei în 2012.

Capitalurile proprii ale Asirom s-au diminuat cu 56,1% în 2013, la 139,1 milioane de lei, pe fondul acoperirii pierderilor din anii precedenți.

La finele anului trecut, asigurătorul avea un capital social de 215,9 milioane de lei, nivel atins în urma unei infuzii de 58 milioane de lei, aprobată în decembrie 2013. Anterior, capitalul social al Asirom se ridica la 157,9 milioane de lei.

O lună mai târziu, acționarii Asirom au fost convocați să aprobe o nouă operațiune de majorare în cuantum de 80 milioane de lei.

Ultima infuzie de capital a vizat readucerea indicatorilor marja de solvabilitate disponibilă, marja de solvabilitate minimă și fondul de siguranță la parametrii impuși de legislație, așa cum se arată în raportul auditorului Asirom, KPMG România.

„În vederea remedierii acestei situații, prin hotărârea AGEA din 30 ianuarie 2014, acționarii au decis majorarea capitalului social cu suma maximă de 80 milioane de lei. Până la data de 11 martie 2014 a fost subscrisă și vărsată suma de 50 milioane de lei, perioada de subscriere având termen de închidere în data de 18 martie 2014”, se precizează în raportul auditorului.

Potrivit KPMG România, la finele anului 2013, Asirom avea o marjă de solvabilitate de 66,2 milioane de lei, o marjă de solvabilitate minimă de 78,05 milioane de lei, iar fondul de siguranță se ridica la 26,01 milioane de lei.

Raportul Consiliului de Supraveghere al companiei precizează că „au fost analizate cu atenție” activele care acoperă rezervele tehnice și marjele de solvabilitate și coeficienții de lichiditate ai asigurărilor generale și de viață.

„În acest sens, am aprobat transferul unor active care reprezintă clădiri cu valoare contabilă de 74,4 milioane de lei din bilanțul contabil al activității de asigurări de viață în cel al activității de asigurări generale (…). Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat transferul”, se mai spune în document.

Pnetru acest an, asigurătorul și-a propus obținerea unui profit 13,3 milioane de lei la un volum de prime de 599 milioane de lei, de la 544,1 milioane de lei în 2013.

Asirom este parte a grupului austriac Vienna Insurance Group, alături de Omniasig și BCR Asigurări de Viață.

În funcție de primele subscrise în 2012, Asirom a ocupat poziția a cincea pe piața asigurărilor generale și de viață, după Astra, Allianz-Țiriac Asigurări, Groupama și Omniasig.

Săptămâna trecută, VIG a anunțat o pierdere înainte de impozitare de 98,7 milioane euro în România, dublă față de cea din 2012, după ce grupul austriac a luat „măsuri preventive” și a restructurat operațiunile de pe segmentul auto.

În 2013, piața asigurărilor generale și de viață a atins 8,29 miliarde de lei, cu 0,4% mai mult față de anul precedent, potrivit datelor provizorii ale ASF.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Cele mai frecvente greșeli la varza murată. Să nu faci asta niciodată
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?