Prima pagină » Economic » Atac la BUSINESSUL OFFSHORE la nivel mondial. Câte firme venite din Panama, Seychelles sau Insulele Virgine Britanice sunt în România

Atac la BUSINESSUL OFFSHORE la nivel mondial. Câte firme venite din Panama, Seychelles sau Insulele Virgine Britanice sunt în România

Companiile înregistrate în paradisuri fiscale - cum sunt Panama, Seychelles, Antilele Olandeze, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Bermude - au în România un capital total de peste 1,1 miliarde de euro și activează pe piața locală cu mai bine de 1.200 de firme, conform datelor de la Registrul Comerțului.

Companiile înregistrate în paradisuri fiscale – cum sunt Panama, Seychelles, Antilele Olandeze, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Bermude – au în România un capital total de peste 1,1 miliarde de euro și activează pe piața locală cu mai bine de 1.200 de firme, conform datelor de la Registrul Comerțului.

Paradisurile fiscale, unde mulți oa­me­ni de afaceri, inclusiv români, își țin businessurile pentru a plăti mai puține taxe, dar și departe de ochii autori­tă­ților și presei, au devenit subiectul unei an­chete jurnalistice la ni­vel mondial. Publicația germană Süddeut­sche Zeitung (SZ) – care a primit informații de la o sursă anonimă – și Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație au început o anchetă despre firmele înregistrate în Panama și despre activitățile ilegale întreprinse de politicieni și oameni de afaceri care au preferat să-și înregistreze companiile la adăpostul anonimatului oferit de paradisurile fiscale. Ancheta a dezvăluit o serie de informații care acum poartă numele de Panama Papers.

În România pe primele locuri în clasamentul paradisurilor fiscale stau Antilele Olandeze, firmele înregistrate aici având un capital de peste 500 mil. euro. La finele lunii februarie erau 15 companii înregistrate în Antilele Olandeze. Acestea sunt urmate de Insulele Virgine Britanice cu peste 290 mil. euro capital social subscris total, conform datelor de la Registrul Comerțului, care arată că aici sunt înregistrate peste 380 de companii cu activitate pe plan local.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), spune că sumele, afacerile și activitatea firmelor offshore sunt proporționale cu PIB-ul și că România este este un „jucător” mic în această problemă. De asemenea, el spune că problema plății impozitelor pe profit în țara de activitate a firmelor a fost ridicată recent de către Comisia Europeană, însă țările bogate nu sunt de acord.  „Lucrurile se știu, au fost tolerate, au fost foarte multe oponențe din partea țărilor bogate, care au refuzat ca multinaționalele lor să fie obligate să raporteze profitul pe fiecare țară în parte. Eu nu cred că în viitor multinaționalele vor plăti impozitul pe profit în fiecare țară unde activează pentru că deja țările bogate au refuzat această idee”, a adăugat el.

Panama ocupă locul patru între țările din care vin investitorii înregistrați în paradisuri fiscale, conform unei analize a ZF. Printre antreprenorii care au companiile înregistrate în Panama se numără Amir Krenzia, proprietarul firmelor Alka Trading Co și Alka Co.

Citește în continuare pe Ziarul Financiar.

Autor

Citește și