Atac violent al guvernatorului Isărescu la adresa întregii clase politice: „Gura bate fundul”
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni că politicienii vor afla curând că pe piețele financiare „gura bate fundul”, singura soluție fiind dialogul, care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpânește să plece, fără a avea pretenția să-i scoată pe ceilalți din casă.
„Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al României, personalitate în lumea finanțelor, care mi-a spus chiar așa: «Măi, voi chiar nu aveți ce să faceți?» (…) Așa judecă lumea, și nu trebuie uitat că lumea aceasta este formată din piețe de unde România ia sume importante ca să-și finanțeze deficitul bugetar și ca să merg mai departe pentru a plăti salarii, pensii. Deci, aici nu e vorba de o joacă a BNR și de o interferență. Aici este vorba de a trasmite semnale foarte clare că această țară trebuie să meargă înainte, instituțiile trebuie să-și facă datoria (…) Fiecare trebuie să-și facă datoria, iar în materie de finanțe internaționale, atenție, și în finanțe interne, mai mult decât în oricare altă parte, spun eu că gura bate fundul, și îl bate rău de tot. Și nu avem nevoi de așa ceva. Este un mesaj pe care îl repetăm”, a spus Isărescu.
El a arătat că BNR își face datoria, caută să obțină profit și să achite la buget 80% din această sumă, care-l ajută pe ministrul de Finanțe Florin Georgescu să-și îndeplinească obiectivele.
Guvernatorul BNR: „Deocamdată se vede pe curs. Se va vedea și pe costurile de finanțare, inevitabil”
„Nu pot să spun mai mult pentru că suntem neutri politic, dar trebuie să spunem societății românești realitatea. Și realitatea este aceasta: depindem de piețele internaționale și ele te penalizează dramatic. Deocamdată se vede pe curs. Se va vedea și pe costurile de finanțare, inevitabil. Și e greu să discerni cât vine din plan internațional, din locație geografică, din imagine și cât vine din ce se întâmplă pe plan intern”, a spus guvernatorul BNR.
Isărescu a adăugat că BNR speră ca dialogul să fie cel care să domine viața politică în următoarea perioadă.
„Politicienii asta dezvoltă, nu? Arta dialogului, asta e meseria lor. Cine nu știe să dialogheze poate să meargă acasă și să nu ne scoată pe noi din casă. Politicienii trebuie să discute și să găsească soluții la situația actuală. Politicienii trebuie să se așeze la masă și să găsească soluții, nu să interpreteze cursul că se duce în sus din cauza lui cutare sau lui cutare. Cursul este, cum v-am spus, o primă față. Mă opresc aici să nu capete alte conotații, dar m-ați întrebat, nu? N-a fost inițiativa mea”, a conchis Isărescu.
Leul s-a depreciat cu până la 4,4% de la începutul lunii iulie, din cauza turbulențelor politice, după ce s-a declanșat procedura de suspendare a președintelui Traian Băsescu.
Majoritatea dealerilor bancari cred că leul va rămâne sub presiune în perioada următoare, din cauza tensiunilor politice, jucătorii fiind în așteptarea unei decizii a Curții Constituționale cu privire la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu.
Cursul de referință anunțat de Banca Națională a României (BNR) pentru euro a urcat vineri la un nou record istoric, de 4,6481 lei/euro, într-o piață în care banca centrală a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a contracara deprecierea leului.
Luni, leul a continuat s-a apreciat ușor în raport cu euro în prima oră a ședinței interbancare de luni, cotațiile coborând la 4,6220 – 4,6235 lei/euro.