Prima pagină » Economic » ATENȚIE când vă cumpărați biletul de avion. Ofertele low-cost ascund și taxe suplimentare care pot face biletul mai scump

ATENȚIE când vă cumpărați biletul de avion. Ofertele low-cost ascund și taxe suplimentare care pot face biletul mai scump

ATENȚIE când vă cumpărați biletul de avion. Ofertele low-cost ascund și taxe suplimentare care pot face biletul mai scump
Ofertele low-cost ascund și taxe suplimentare care pot face biletul mai scump

Mulți dintre români optează să își rezerve biletele de avion de la companiile aeriene low-cost atunci când pleacă în vacanță în străinătate. Pe lângă prețul efectiv al zborului, ei ajung să scoată din buzunar chiar și peste 200 de lei pentru a achita diferite taxe percepute de către operatorii low-cost.

Luăm ca exemplu un zbor București – Barcelona (El Prat), operat de Wizz Air și de Blue Air, principalii jucători de pe acest segment de piață. La Wizz Air, transportator aerian cu care au călătorit anul trecut 3,2 milioane de pasageri din România, cei mai mulți din București (1,7 milioane de pasageri), prețul unui zbor  chiar înainte de acest weekend este de 549 de lei. La preț se adaugă însă și o taxă de administrare de 30 de lei. Astfel, suma pe care trebuie să o scoată din buzunar viitorul pasager ajunge la 579 de lei.

Dacă alege să facă check-in-ul la aeroport, nu online, clientul trebuie să mai scoată din buzunar 45 de lei. Dacă are cu el un bagaj pe care vrea să îl lase la cală, trebuie să mai plătească 113 lei, iar dacă pleacă la drum și cu un bagaj de mână mare trebuie să plătească alți 59 de lei. Astfel, prețul zborului București – Barcelona ajunge deja la 796 de lei.

Dacă viitorul pasager vrea să se numere printre primii care ajunge la bordul aeronavei, va scoate din buzunar 18 lei în plus. Biletul a ajuns să coste astfel 814 lei, cu 265 de lei în plus față de prețul efectiv zborului.

Un zbor pe aceeași rută, în aceeași zi, de această dată efectuat cu transportatorul aerian Blue Air, care estimează că va înregistra 1,35 milioane de pasageri în 2014, costă 799,99 de lei. Taxa de aeroport de 64 de lei și taxa de securitate de 31,5 lei sunt incluse în prețul biletului. Taxa de check-in ajunge la 22,5 lei, iar un bagaj la cală costă 112,5 lei.

Pentru că își rezervă biletul online, românul care pleacă la drum cu avionul trebuie să plătească o taxă administrativă de 45 de lei. Adăugăm alte două taxe, emission trading fee și taxa de anulare în caz de forță majoră, și prețul biletului ajunge la 1015,99 lei. Astfel, costul zborului este cu 216 lei mai mare la Blue Air, companie care înregistra în anul 2011 afaceri de 575 de milioane de lei.

Ce taxe percep Wizz Air și Blue Air pentru rezervarea biletelor

Dacă alegi să îți rezervi biletul Wizz Air direct la aeroport trebuie să scoți din buzunar 46 de lei, în timp ce dacă îți rezervi biletul pe site-ul companiei aeriene sau la centrul telefonic al acesteia trebuie să mai plătești pe lângă costul biletului de avion încă 30 de lei. Cei care optează pentru rezervarea biletului de avion prin intermediul aplicației de mobil, trebuie să plătească și ei 30 de lei pe zbor.

Pasagerii care călătoresc cu Wizz Air plătesc, totodată, la rezervare o taxă pentru centrul telefonic de 45 de lei și o taxă pentru check-in realizat prin intermediul site-ului sau la aeroport de 45 de lei. Taxa de anulare a unei rezervări percepută de același operator low-cost este de 270 de lei, iar cea de protecție a rezervării este de 360 de lei.

Pentru rezervarea unui bilet de avion prin intermediul site-ului operatorului low-cost Blue Air, cu cardul, o persoană trebuie să plătească o taxă de administrativă de 10 euro (44,5 lei, la un curs mediu de 4,45 lei/euro). Tot o taxă administrativă de 10 lei trebuie să plătească și cei care își cumpără biletele de la punctele proprii Blue Air cu tranzacții cash sau online.

Pentru achiziționarea biletelor prin call center-ul companiei, pasagerul trebuie să plătească 12 euro (circa 53,4 lei), iar taxa administrativă pentru achiziționarea biletelor prin transfer bancar, depunere de numerar sau prin Qiwi și ZebraPay este de 5 euro de pasager (22,25 lei).

De asemenea, check-in-ul efectuat în aeroprt, costă 10 euro (44,5 lei).

Cât te costă bagajele de la cală și cele de mână

La Wizz Air taxa pentru bagaje, pentru un zbor cu o durată mai mică de o oră și 40 de minute în extrasezon, este de 68 de lei de bagaj, și crește la 113 lei în sezonul de vârf (reprezentat de perioadele 17 – 29 aprilie, 7 iunie – 21 septembrie 2014 și 13 decembrie 2014 – 11 ianuarie 2015 ).

Dacă zborul are o durată mai mare de două ore și 40 de minute, atunci taxa pentru bagaje variază între 90 de lei și 135 de lei pe bagaj. În cazurilor în care zborurile depășesc două ore și 40 de minute, taxa pentru bagaje variază între 113 lei pe bagaj și 158 de lei pe bagaj.

Un bagaj de mână mare poate fi luat la bord de pasageri, doar dacă se plătește o taxă cuprinsă între 45 de lei și 90 de lei, în funcție de durata zborului și de momentul în care este efectuat acesta, mai exact în extrasezon sau în vârf de sezon.

Totodată, taxa pentru bagaje la aeroport și cea de bagaje la poartă ajunge la 270 de lei de persoană, per bagaj, iar cea pentru un bagaj de mână mare la poartă este de 158 de lei de pasager. Cei care vor să urce în avion cu echipament sportiv trebuie să scoată din buzunar între 135 de lei și 270 de lei.

La Blue Air prețul de transport al bagajului de cală se achită odată cu biletul și costă 18 euro (80 de lei), respectiv 25 de euro (111,25 de lei) în funcție de momentul în care este desfășurat zborul (în extrasezon sau în sezon de vârf).

Taxa pentru bagajul de cală achitată în aeroport, în cadrul formalităților de check-in este de 50 de euro pe bagaj (222,5 lei). Totodată, dacă pasagerul are cu el un bagaj de mână care este prea greu, acesta va fi transportat la cală contra unei taxe de procesare în regim de urgență de 65 de euro (289,25 de lei).

Poți transporta în cala avionului biciclete pentru 25 de euro (111,25) și echipamente sportive precum cele de golf sau de schi, cu o greutate de cel mult 32 de kilograme, cu 30 de euro (133,5 lei).

Ce alte taxe percep operatorii low-cost

Taxe sunt percepute de Wizz Air și pentru orice modificare a zborului sau a numelui pe care se face rezervarea. Acestea pot ajunge până la 270 de lei.

De asemenea, dacă un pasager vrea să aibă un spațiu mai mare pentru picioare trebuie să plătească între 32 de lei și 113 lei în plus, iar dacă vor să se obțină o „garanție pentru ajungerea la timp la destinație” trebuie să scoată din buzunar 45 de lei.

Pasagerii care urcă la bord cu bebeluși trebuie să scoată din buzunar 113 lei pentru fiecare copil.

Cei de la Blue Air percep o taxă de 40 de euro (178 de lei) pentru cei care vor să modifice data plecării sau numele online și de 50 de euro (222,5 lei) dacă aleg să facă acest lucru prin call center sau la agențiile companiei.

Pasagerii care vor să se bucure de un spațiu mai mare pentru picioare trebuie să plătească 10 euro (44,5 lei) în plus, iar cei care pleacă la drum cu un bebeluș 35 de euro (155,75 lei).

Citește și