Ion Soare, directorul comercial al CFR Marfă, a dat asigurări că plecarea celor 2.500 de angajați nu va afecta contractele în derulare ale transportatorului feroviar.
„Săptămâna aceasta a demarat efectiv procesul de restructurare a celor 2.500 de salariați. (…) Oamenilor li se vor da preavize, se urmează pașii legali. Efectiv din firmă probabil că vor pleca în a doua parte a lunii iulie”, a declarat Ion Soare, director comercial al CFR Marfă.
Guvernul a autorizat săptămâna trecută plata din bugetul asigurărilor pentru șomaj a venitului de completare pentru angajații care vor fi disponibilizați de la compania CFR Marfă, reprezentând aproape 30% din numărul actual de salariați.
Pentru cei 2.500 angajați care vor fi disponibilizați, Ministerul Transporturilor a calculat un necesar financiar, aferent doar acestui an, pentru venitul de completare de 16,9 milioane lei.
Compania are în prezent un număr de 8.577 de angajați, iar salariații disponibilizați vor fi protejați de prevederile OUG 36/ 2013 (privind aplicarea în perioada 2013 – 2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate), completată cu Legea 258/2013.
În funcție de vechimea în muncă a salariaților, cei disponibilizați vor beneficia de 12 – 24 salarii compensatorii, în valoare maximă de 1.625 lei/lună.
Guvernul s-a angajat față de FMI la o restructurare agresivă a companiei CFR Marfă și continuarea procesului de privatizare cu un investitor strategic.
Angajamentul a fost asumat după ce, în luna iunie a anului trecut, compania GFR, controlată de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat câștigătoare în procesul de privatizare a companiei feroviare, oferind un preț de 202 milioane euro pentru 51% din acțiuni.
Tranzacția nu a fost finalizată însă până la termenul limită, 14 octombrie, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu și-au dat acordul pentru schimbarea acționariatului, iar Consiliul Concurenței nu a avut timpul necesar pentru a se pronunța asupra operațiunii.