Prima pagină » Economic » Au renunțat la culturile tradiționale și au plantat lavandă. Cât câștigă acum cei care și-au asumat acest risc

Au renunțat la culturile tradiționale și au plantat lavandă. Cât câștigă acum cei care și-au asumat acest risc

Au uitat de porumb sau grâu și s-au apucat de cultivat lavandă. Este vorba despre câțiva agricultori români care au descoperit cât de profitabilă poate fi această cultură.

Una dintre cele mai întinse culturi de lavandă din țara noastră poate fi găsită la 15 kilometri de Cluj-Napoca. Cu cinci ani în urmă, Gabriela Culda a pornit aici prima plantație de lavandă. Acum, spune că aceasta a fost cea mai bună investiție a ei.

„Dacă suntem perseverenți și dacă jonglăm cu piața și ne zbatem să intrăm pe piață, da, poți trăi dintr-o cultură de lavandă”, a declarat Culda, potrivit Știrile ProTV.

FOTO: Facebook/Lavender Blue

Lavanda se vinde și verde și uscată, pe tot parcursul anului, și ajunge în buchetele mireselor și chiar sub formă de siropuri pe piețele străine. Un buchet de lavadă costă 10-15 lei, iar un sirop 25-35 de lei.

O altă cultură de lavandă există la Ocna Mureșului. Aici, Raimonda Boian a investit circa 8.000 de euro, iar mai nou a adus din Franța și o distilerie mobilă pentru a putea produce ulei și apă florală.

Sursă: Știrile ProTV

„Dacă e ulei de calitate și mai ales cum avem noi cultură ecologică, merge între 150 și 200 de euro litrul. Apa florală bulgarii o vând cu 30-35 de euro, fiind organică și ea 100%”, a declarat el.

De pe un hectar, agricultorul obține peste 6 tone de lavandă care îi aduc în buzunar până la 20.000 de lei.

Citește și