AUDIERILE pentru CNA și șefia ASF, AMÂNATE. Dragnea a ridicat o PROBLEMĂ UMANĂ

Publicat: 06 11. 2018, 10:54
Actualizat: 26 03. 2019, 03:51

„Întâlnirea de azi (marți – n.r.) a fost programată doar pentru a discuta despre ASF și CNA. Am acceptat solicitarea grupurilor PNL și UDMR să se amâne voturile în plen de mâine, pentru că sunt plecați la Congresul PPE, și atunci în mod firesc trebuie să amânăm și audierile în comisii, pentru că ar fi fără precedent să se audieze în comisii astăzi propunerile pentru ASF și CNA și peste o săptămână să fie votul în plen. Decizia luată a fost să amânăm și comisiile pentru săptămâna viitoare, marți”, a declarat Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului, după o ședință a grupului parlamentar PSD al Camerei Deputaților.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Parlament, după ședința CExN de luni, că liderii partidului au ridicat o „problemă umană” cu privire la șeful ASF Leonardo Badea în sensul în care acestuia i-a fost promis când a renunțat la funcția de deputat că va primi un nou mandat în fruntea instituției.

„Eu aseară le-am spus colegilor că îl susțin pe Viorel Ștefan. Azi colegii mei au ridicat o problemă umană, în sensul că lui Badea i s-a cerut să-și depună candidatura pentru ASF, anul trecut, renunțând la funcția de parlamentar, dându-i-se asigurări pentru un nou mandat. Vom mai avea o discuție mâine dimineață, dar într-adevăr e o situație delicată”, a declarat, luni, la Parlament, liderul PSD Liviu Dragnea.

Întrebat dacă susținerea PSD va merge spre Leornardo Badea, el a indicat că „aceasta este linia”.

Dragnea a adăugat că îi reproșează lui Viorel Ștefan faptul că nu a fost hotărât „pe ce cale să meargă în carieră”.

„Viorel Ștefan are susținerea pentru foarte multe lucruri. Singurul reproș, nici măcar reproș, este că nu a hotărât pe ce cale să meargă în carieră, în ultimul an, dar Viorel Ștefan este un om pe care eu îl apreciez foarte mult”, a precizat liderul PSD.

Astfel, Liviu Dragnea, a explicat, că în cadrul ședinței CEx al PSD de luni liderii partidului au ridicat „o problemă umană” în legătură cu Leonardo Badea, în sensul în care acestuia i-a fost promis când a renunțat la funcția de deputat că va primi un nou mandat în fruntea instituției.

Pentru funcția de președinte ASF și-au depus candidaturile în Parlament: Leonardo Badea, Viorel Ștefan, Micu Andrei-Răzvan, Sava Claudia Cătălina, Adrian Simionescu, Radu Toia și Mircea Ursache.

În acest context, președintele PSD a spus că le-a transmis colegilor că îl susține pe Viorel Ștefan pentru șefia ASF, însă mai mulți social-democrați au replicat că Leonardo Badea a avut promisiunea unui al doilea mandat la șefia instituției, în condițiile în care acesta a renunțat la funcția de deputat.

„Eu aseară le-am spus colegilor că îl susțin pe Viorel Ștefan. Azi colegii mei au ridicat o problemă umană, în sensul că lui Badea i s-a cerut să-și depună candidatura pentru ASF, anul trecut, renunțând la funcția de parlamentar, dându-i-se asigurări pentru un nou mandat. Vom mai avea o discuție mâine dimineață, dar într-adevăr e o situație delicată„, a declarat, luni, la Parlament, Liviu Dragnea.

Întrebat dacă susținerea PSD va merge spre Leornardo Badea, liderul social-democraților a indicat că „aceasta este linia„.

Dragnea a adăugat că îi reproșează lui Viorel Ștefan faptul că nu a fost hotărât „pe ce cale să meargă în carieră„.

„Viorel Ștefan are susținerea pentru foarte multe lucruri. Singurul reproș, nici măcar reproș, este că nu a hotărât pe ce cale să meargă în carieră, în ultimul an, dar Viorel Ștefan este un om pe care eu îl apreciez foarte mult”, a precizat președintele PSD.

Membrii Comitetul Executiv Național al PSD au votat, luni, la Parlament, pentru susținerea lui Leornado Badea în funcția de președinte ASF, au spus pentru MEDIAFAX surse din partid.

Pentru funcția de prim-vicepreședinte ASF s-au înscris Doina Elena Dascălu, Micu Andrei-Răzvan și Sava Claudia Cătălina.

Totodată, au fost depuse 12 candidaturi pentru funcția de vicepreședinte, printre care cea a deputatului PSD Marius Bota: Micu Andrei-Răzvan, Sava Claudia Cătălina, Toia Radu, Mircea Ursache, Armeanu Ștefan Daniel, Baranga Laurențiu Paul, Bota Marius Sorin Ovidiu, Coca Constantinescu Gheorghe Cornel, Gabriel Grădinescu, Cristian Rosu, Andrei-Liviu Stamatian și Mircea Oancea.

Pentru membrii neexecutivi candidează Birtalan Joszef, Bolchi Florin, Constantinoiu Vicențiu-Marian, Crăciunică Gabriela Luminița, Diab Camelia, Giurescu Ion, Marcu Gheorghe, Mitroi Adrian, Socol Aura Gabriela, Stefan Belloiu, Vorniceanu Marius, Wlassopol Ovidiu Răzvan (actualul prim-vicepreședinte ASF – n.r).

Autoritatea de Supraveghere Financiară este condusă de un Consiliu format din 9 membri: 5 membri executivi, respectiv, președintele, prim-vicepreședintele și 3 vicepreședinți, precum și 4 membri neexecutivi.

Vicepremierul Viorel Ștefan și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al ASF

Vicepremierul Viorel Ștefan și-a depus oficial candidatura, în Parlament, pentru funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pe lista finală fiind înscriși șapte candidați pentru pozția de președinte al instituției, potrivit unui document obținut de Mediafax.

 Pe lista finală sunt șapte persoane care candidează pentru poziția de șef al instituției.

Data limită pentru depunerea dosarelor de candidatură la comisiile pentru buget-finanțe din Parlament a fost 23 octombrie.

Potrivit listei finale cu candidaturile înregistrate pentru funcțiile din Consiliul ASF pentru funcția de președinte s-au înscris 7 candidați, printre care vicepremierul Viorel Ștefan, care este și ministru interimar al cercetării.

Astfel, pentru funcția de președinte al ASF și-au depus candidaturile în Parlament: Leonardo Badea (actualul președinte al ASF – n.red.), Andrei-Răzvan Micu, Claudia Cătălina Sava, Adrian Simionescu, Viorel Ștefan, Radu Toia și Mircea Ursache. Pentru funcția de prim-vicepreședinte ASF și-au depus candidaturile Doina Elena Dascălu, Andrei-Răzvan Micu și Claudia Cătălina Sava. Pentru funcția de vicepreședinte s-au depus 12 candidaturi, printre care cea a deputatului PSD Marius Bota: Andrei-Răzvan Micu, Claudia Cătălina Sava, Toia Radu, Mircea Ursache, Ștefan Daniel Armeanu, Laurențiu Paul Baranga, Marius Sorin Ovidiu Bota, Gheorghe Cornel Coca Constan­tinescu, Gabriel Grădi­nescu, Cristian Roșu, Andrei-Liviu Stamatian și Mircea Oancea.

Pentru membri ne­executivi s-au înscris Joszef Birtalan, Florin Bolchi, Vicențiu-Marian Constan­tinoiu, Gabriela Luminița Crăciunică, Camelia Diab, Ion Giu­rescu, Gheorghe Marcu, Adrian Mitroi, Aura Gabriela Socol, Ștefan Belloiu, Marius Vorni­ceanu, Ovidiu Răz­van Wlassopol (actualul prim-vicepreședinte ASF – n. red.).

Data limită pentru audierea candidaților în comisiile reunite de buget-finanțe a fost 29 octombrie. Pe data de 5 noiembrie au expirat mandatele membrilor din Consiliul ASF.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este condusă de un consiliu format din 9 membri: 5 membri executivi, respectiv, președintele, prim-vicepreședintele și 3 vicepre­ședinți, precum și 4 membri neexecutivi.

Concurența acerbă pentru un loc în conducerea ASF este explicată de salariile mari cu care sunt remunerați membrii consiliului. Președintele ASF încasează peste 14.000 de euro pe lună, vicepreședinți peste 12.000 de euro, în timp ce nonexecutivii au peste 6.000 de euro lunar. Anul trecut conducerea ASF a încasat venituri cumulate din salarii în valoare de 4,1 milioane de lei, echivalentul a 905.000 euro. Veniturile obținute de conducerea ASF în 2017 au fost cu circa 8% mai mari decât câștigurile din salarii la nivelul boardului BNR, format de asemenea din nouă membri. ASF are însă trei vicepreședinți, în timp ce BNR are doar doi viceguvernatori.

În prezent consiliul ASF este format din Leonardo Badea -președinte, Ovidiu Wlassopol – prim-vicepreședinte, Cornel Coca Constantinescu – vicepreședinte pe asigurări, Mircea Ursache – vicepreședinte pe piața de capital, Ion Giurescu -președinte pe zona pensiilor private. Cei patru membri non-executivi sunt Dan Armeanu, Albin Biro, Gheorghe Marcu și Gabriela Boca.