Aurul, cea mai sigură investiție pe vremuri de INFLAȚIE și RĂZBOI. Ce pondere ar trebui să aibă în economiile oamenilor de rând

Publicat: 23 09. 2024, 21:10
Actualizat: 23 09. 2024, 23:04

This browser does not support the video element.

Aurul devine o investiție tot mai profitabil, a ajuns la valori record. Acesta poate fi un pariu câștigător în fața inflației și aproape la fel de sigur ca obligațiunile de stat. Economiștii spun că metalul prețios ar trebui să reprezinte 2% din averea unei persoane și ne recomandă să investim mai degrabă în lingo-uri sau acțiuni pe bursă și mai puțin îmbijuterii.

Datele Consiliului Mondial al Aurului arată că numai în prima jumătate a anului cererea s-a apropiat de 2.500t.

Un gram de aur e cotat de Banca Națională la o valoare de peste 370 lei, ceea ce îl face tot mai atractiv pentru cei care vor să facă astfel de investiții. Aurul tinde să aibă o performanță mai slabă când dobânzile se diminuează. În plus, avem și o serie de tensiuni geopolitice la niveluri fără precedent.

Evoluția prețului aurului

La începutul lunii septembrie, prețul gramului de aur a crescut cu mai bine de trei procente, însă dacă e să facem comparație cu acum 5 ani, valoarea lui s-a dublat. Magazinele de profil spun că în prezent înregistrează o creștere cu peste 50% a numărului de clienți noi, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Investiția în aur este o investiție de termen lung, vorbim de cinci-10 ani. Cel puțin de la începutul anului, creșterea este constantă.

Investitorii, cât și băncile centrale îl văzut ca pe un activ de siguranță și continuă să adauge la propriu portofoliu.

Aurul e considerat o investiție sigură în comparație cu cele afectate de inflație. Investiția prin bijuterii este cea mai slabă variantă de a cumpăra aur, pentru că plătim TVA. În primul rând aurul în format fizic ca și investiție, deci lingouri sau monede de aur, produse investiționale nu conțin TVA.

Citiți și: Aurul a ajuns la cel mai mare preț din istorie