Prima pagină » Economic » Austria vrea să-și reducă DEPENDENȚA energetică de Rusia. Contractul încheiat pe mai mult de un DECENIU va fi reevaluat

Austria vrea să-și reducă DEPENDENȚA energetică de Rusia. Contractul încheiat pe mai mult de un DECENIU va fi reevaluat

Austria vrea să-și reducă DEPENDENȚA energetică de Rusia. Contractul încheiat pe mai mult de un DECENIU va fi reevaluat

Compania multinațională austriacă OMV și gigantul rus Gazprom au semnat în 2018 un contract de furnizare a gazelor naturale pe o perioadă de 22 de ani. Acum autoritățile austriece vor să schimbe termenii contractuali, din dorința de a reduce dependența energetică față de Rusia și a ușura presiunea economică impusă prin convenția semnată de părți.

Războiul din Ucraina a schimbat multe parteneriate din punct de vedere economic. Majoritatea companiilor occidentale, care făceau afaceri cu statul rus, s-au evaporat după invazie. Însă, nu toate au putut rupe legăturile cu Rusia, din cauza înțelegerilor semnate pe termen lung. Din acest punct de vedere, sectorul energetic este cel mai sensibil la schimbările de alianțe.

În această situație se află Austria, care în 2018 a prelungit un contract de furnizare a gazelor rusești, cu 12 ani peste termenul de finalizare din 2028, în virtutea bunelor relații dintre Viena și Moscova, relatează Reuters.

Ministerul austriac al Energiei explorează acum modalități prin care să închidă contractul, mai ales că în el există o clauză specială, prin care austriecii sunt obligați să plătească cotele de gaz stabilite, chiar dacă nu beneficiază de pe urma lor.

„Am desemnat o comisie de experţi care să evalueze posibilitatea de a închide contractul de furnizare a gazelor naturale încheiat de OMV cu Gazprom. Dorim să ne reducem dependenţa energetică de Rusia, pentru a nu mai fi dezavantajați de termenii stabiliți prin contract. Prelungirea din 2018 a fost o greşeală”, a declarat ministrul austriac al energiei, Leonore Gewessler.

Până la formarea comisiei, doar OMV cunoştea termenii contractului, însă nu şi guvernul ori autoritatea de reglementare a pieței energiei. Din această cauză, autoritățile vor acum să limiteze accesul firmelor private la contractele din domenii strategice, pentru a nu mai fi puși în situația în care țara să devină vulnerabilă din punct de vedere economic. Doar în luna mai, 90% din importurile de gaze naturale ale Austriei erau de proveniență rusească.

Autor
Cine este Anghel Ion? Un tânăr redactor, aflat la început de carieră. Scrie cu pasiune pe subiecte ce țin de sport, cultură, economic și relații internaționale. Este mereu în pas cu ... vezi toate articolele

Citește și