Prima pagină » Economic » Autoritățile au semnat memorandumul pentru dezvoltarea primei centrale nucleară de mici dimensiuni din România. Unde ar urma să fie amplasată

Autoritățile au semnat memorandumul pentru dezvoltarea primei centrale nucleară de mici dimensiuni din România. Unde ar urma să fie amplasată

Autoritățile au semnat memorandumul pentru dezvoltarea primei centrale nucleară de mici dimensiuni din România. Unde ar urma să fie amplasată
Semnarea memorandumului / Sursa: Nuclearelectrica

Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra au semnat, marți, un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Documentul a fost semnat în cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la București de Agenția de Comerț și Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de Comerț al SUA.

Reprezentanții Nuclearelectrica au transmis că, în urma Memorandumului de Înțelegere, companiile vor efectua studii de inginerie, analize tehnice și activități de licențiere și autorizare pe amplasamentul din Doicești, județul Dâmbovița, locația selectată pentru implementarea primei centrale NuScale VOYGR™.

Conform informațiilor oficiale, USTDA a oferit un grant de 1,2 milioane de dolari la începutul anului 2021 către Nuclearelectrica pentru a efectua un studiu de identificare și evaluare a mai multor amplasamente din România, inclusiv locații cu centrale termice pe cărbune existente care ar putea fi inlocuite cu reactoare modulare mici. Studiul a identificat mai multe amplasamente potențiale adecvate, inclusiv amplasamentul din Doicești, Dâmbovița, care a fost locația desemnată pentru dezvoltarea primului reactor modular mic.

Conform Nulearelectrica, amplasamentul selectat respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale. De asemenea, amplasamentul este disponibil în timp util pentru a îndeplini obiectivele României pentru implementarea reactoarelor modulare mici în acest deceniu și pentru a permite României să devină un hub pentru implementarea reactoarelor modulare mici în regiune.

Istoria termocentralei

Termocentrala de la Doiceşti – vedere exterioară.(1952), sursa: „Fototeca online a comunismului românesc”/ Muzeul de Istorie a Partidului, cota: 182/1952

Termocentrala de la Doiceşti – vedere exterioară.(1952), sursa: „Fototeca online a comunismului românesc”/ Muzeul de Istorie a Partidului, cota: 182/1952

Termocentrala de la Doicești, inaungurată acum aproape șate decenii, ocupa o suprafață de 40 de hectare, avea o capacitate de stocare de 450.000 tone cărbune și 7000 tone păcură și era conectată la Sistemul Energetic Național prin stația Târgoviște de 220 kV, situată la 10 km distanță de termocentrală, potrivti presei locale.

Amplasamentul fostei termocentrale a fost cumpărat în urmă cu doi ani, după ce activitatea a fost oprită în anul 2009 din cauza costurilor ridicate de operare și a problemelor de mediu. La acea dată, termocentrala avea o capacitate electrică de 200 MW. În 2020 clădirile aferente fosei temocentrale au fost demolate prin implozie.

Traseul ințelegerii

În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui SMR NuScale în România.

La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat și de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având o largă susținere și fiind adoptat cu majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înțelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potențialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

În noiembrie anul trecut, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi preşedintele şi directorul general al NuScale Power, John Hopkins, au semnat, la Glasgow, acordul pe baza căruia cele două companii vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (Small Modular Reactor – SMR) în România. Semnarea documentelor a avut loc după ce Administraţia SUA a anunţat că firma americană NuScale Power va construi în România un reactor nuclear modular de mici dimensiuni.

Aceste etape importante vin ca urmare a unei relații puternice în domeniul nuclear între România și SUA, care a început în 1981, când președintele Reagan a aprobat primul împrumut Exim SUA pentru proiectul Unității 1 de la Cernavodă.

În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. Pentru moment însă, în Europa aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

Tehnologia SMR a NuScale, adecvată dezvoltării pe amplasamentul de la Doicești, este cea mai matură în ceea ce privește aprobarile, fiind primul și singurul SMR din lume care a primit aprobarea din partea Comisiei de Reglementare Nucleară din SUA în august 2020.

„Memorandumul de Înțelegere (MoU) subliniază etapele semnificative pentru Nuclearelectrica și NuScale în dezvoltarea tehnologiei de producere a energiei electrice în bandă, sigură și accesibilă, cu zero emisii de carbon, pe amplasamentul de la Doicești, deținut de Nova Power & Gas, E-Infra Holding. În urma Memorandumului de Înțelegere, companiile vor avansa analizele pentru implementarea în acest deceniu a unei centrale NuScale cu 6 module, 462 MWe pe amplasamentul Doicești. Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente în centrală, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite eliberararea în atmosferă a 4 milioane de tone de CO2 pe an”, conform comunicatului companiei.

„Felicităm Nuclearelectrica și NuScale pentru acest pas important în parteneriatul lor. În finanțarea acestui studiu de amplasare, scopul nostru a fost să construim legături mai puternice între industria nucleară din SUA și România și să creăm noi oportunități de afaceri pentru industria americană pe o piață importantă. Așteptăm implementarea cu succes a tehnologiei SMR din SUA în România”, a declarat Enoh T. Ebong, directorul USTDA.

„Acest proiect care va aduce numeroase beneficii țării noastre”

„Le mulțumesc partenerilor noștri americani pentru că au sprijinit și au susținut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980. Sunt mândru că experiența de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută și confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele țări care implementează tehnologia inovatoare și sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că Președintele României, Klaus Iohannis, Prim – ministrul Nicolae Ciucă și Guvernul României susțin acest proiect care va aduce numeroase beneficii țării noastre”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Energiei, România.

„Alegerea amplasamentului și încheierea MoU cu NuScale și E-Infra avansează implementarea tehnologiei NuScale și au loc la aproape trei ani de la primul nostru MoU cu NuScale, timp în care am analizat tehnologia, siguranța acesteia, maturitatea și pregătirea pentru implementare, respectând criteriile internaționale și naționale. Suntem încrezători în potențialul pe care amplasamentul de la Doicești îl are de a găzdui primul SMR NuScale din Europa. Evaluările preliminare ale amplasamentului arată că standardele de securitate pentru centralele nucleare pot fi îndeplinite sub toate aspectele. De asemenea, amplasamentul va fi supus unor examinări ulterioare, conform cerințelor standard în timpul procesului de autorizare. Comunitatea Doicești are o tradiție de peste 50 de ani în domeniul producției de energie și va beneficia de noua viață a fostei termocentrale: locuri de muncă locale, educație pentru noua generație de ingineri, proiecte pentru economia și industria locală.”, a declarat Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica.

„Anunțul de astăzi este un nou pas înainte în parteneriatul cu Nuclearelectrica pentru a dezvolta tehnologia NuScale a reactoarelor modulare mici în România și pentru a susține atingerea țintelor climatice, beneficiind în același timp de creștere economică.”, a spus John Hopkins, Președinte și CEO NuScale.

„Vechea centrală pe cărbune de la Doicești va reveni la Sistemul Energetic Național, cu aceeași putere instalată, într-o tehnologie ultra modernă, sustenabilă, cu o durată lungă de viață. Este un model replicabil, aproape perfect din punct de vedere energetic și economic, în care se integrează noua capacitate energetică folosind racordurile existente la utilități.” a declarat Teofil Mureșan, Președintele Consiliului de Administrație E-INFRA, holding ce include Nova Power & Gas.

„Este o mandrie pentru Județul Dâmbovița și pentru comuna Doicești să intre în cursa pentru dezvoltarea primului reactor modular mic de producere a energiei electrice. Sunt multe localități din România care au nevoie de o sursă de energie care să le susțină consumul și care iși doresc să dezvolte SMRuri în zonă, iar reactoarele modulare mici sunt o tehnologie sigură, dar și cu rezultate extraordinare”, a declarat dr. ec. Ștefan Corneliu, preşedintele Consiliului Județean Dâmbovița.

„Vom face toate demersurile pentru a susține dezvoltarea proiectului în regiunea noastră. Termocentrala de la Doicești a funcționat 56 ani, avem experiență în industria energetică și avem o bază solidă pe care putem construi. Acum, la 13 ani de la închidere, prin implementarea reactoarelor modulare mici putem să îi prelungim viața, dându-i amplasamentului o nouă utilitate.”, a spus șeful CJ Dâmbovița.

Aspect de la inaugurarea Termocentralei electrice de la Doiceşti. Se văd Alex. Moghioroş, C. Pîrvulescu, M. Gaston, etc.(1952), sursa: „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 183/1952

Aspect de la inaugurarea Termocentralei electrice de la Doiceşti. Se văd Alex. Moghioroş, C. Pîrvulescu, M. Gaston, etc.(1952), sursa: „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 183/1952

În urma acordului de a avansa dezvoltarea tehnologiei SMR a NuScale, România are potențialul de a implementa primele reactoare modulare mici din Europa și de a deveni un catalizator pentru implementarea SMR în regiune, în special în alte țări din cadrul Inițiativei celor Trei Mări care doresc să își consolideze securitatea energetică cu o sursă de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată și să își atingă în același timp obiectivele de decarbonizare. Fiind printre primele țări care se alătură demersului de independență energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a NuScale, România va obține o poziție de lider și multiple beneficii socio-economice: are potențialul de a deveni o bază pentru susținerea producției și asamblarea componentelor SMR și un centru de pregătire și formare a viitorilor operatori și specialiști. În acest sens, România va dezvolta primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generații de ingineri.

Aproape 20% din energia electrică a României

Compania Națională „Nuclearelectrica” S.A. este compania națională din România care produce electricitate, căldură și combustibil nuclear, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari 17,50%, după listarea companiei la Bursa de Valori București în 2013.

SN Nuclearelectrica SA operează două unități nucleare CANDU de la CNE Cernavodă, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de a realiza un ciclu de combustibil integrat prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru sprijinirea proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția de energie fără carbon din România.

Astfel, cele două reactoare de la Centrala nuclearoelectrică Cernavodă  asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României, conform datelor societății naționale Nuclearelectrica. Fiecare cu o putere instalată de producție de 700 MW. CNE Cernavodă utilizează tehnologia canadiană CANDU 6 (Canadian Deuterium Uranium) folosind uraniul natural ca și combustibil și apa grea ca moderator și agent de răcire.

Conform ultimelor date oficiale, provizorii, dat publicității de Institutul Național de Statistică (INS), pentru primele trei luni ale anului, în această perioadă, resursele de energie electrică au fost de 17.003,2 milioane kWh, în scădere cu 646 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021.

Producţia din din centralele nuclearo-electrice a fost de 3021,1 milioane kWh, în creștere cu 136,0 milioane kWh (+4,7%).

Marți, la ora 13:14, producția totală a României era de 6.277 MW potrivit datelor oficiale în timp real ale Transelectrica, din care:

  • 39.05% Hidro – 2.451 MW
  • 20.57% Hidrocarburi – 1.291 MW
  • 18.45% Cărbune – 1.158 MW
  • 11.07% Nuclear – 695 MW
  • 8.14% Foto – 511 MW
  • 1.72% Eolian – 108 MW
  • 1% Biomasă – 63 MW

România plănuiește să reducă emisiile de carbon cu 55% până în 2030 și să reducă dependența de importuri de combustibili fosili de la 20,8% la 17,8% în 2030. Energia nucleară, care contribuie în prezent cu 33% la producția de energie fără emisii a țării va avea un rol esențial în asigurarea stabilitatii energetice a Romaniei, reducerea importurilor si realizarea obiectivelor de decarbonizare, precum și in asigurarea tranziției energetice către o economie fără carbon.

Despre NuScale Power

Potrivit informațiilor transmise de Nuclearelectrica, NuScale Power a dezvoltat o nouă centrală nucleară pe baza de reactoare modulare cu apă ușoară pentru generarea de energie electrică, producerea de hidrogen și alte aplicații ale energiei termice de proces. Conceptul revoluționar al reactorului modular de mici dimensiuni (SMR) folosește un modul NuScale Power Module™ fabricat în întregime de companie, capabil să genereze 77 MW de electricitate, folosind o versiune mai sigură, mai mică și scalabilă a tehnologiei reactoarelor pe bază de apă sub presiune. Design-ul scalabil al NuScale – centrale electrice care pot găzdui până la patru, șase sau douăsprezece module electrice individuale – oferă beneficiile energiei fără carbon și reduce angajamentele financiare asociate instalațiilor nucleare de dimensiuni de gigawați. Investitorul majoritar la NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, achiziții și construcții cu un istoric de 70 de ani în domeniul energiei nucleare comerciale.

Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite țări, cum ar fi: KGHM și PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Cehă etc. Un proiect NuScale SMR cu șase module este în curs de dezvoltare în Utah, SUA.

Intrarea Băncii Japoniei în Cooperarea Internațională (JBIC) cu o investiție strategică de 110 milioane de dolari în NuScale Power dovedește interesul internațional și confirmă încrederea puternică în tehnologia NuScale SMR.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și