Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va putea să reducă sau să taxeze suplimentar investițiile solicitate spre avizare de către prosumatori, în cazul în care capacitatea de producție a acestora ajunge la peste 8% din puterea totală instalată a României, după cum a declarat președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, Bende Sandor, marți, în cadrul unui eveniment de profil.
Legiuitorii și autoritatea de reglementare analizează posibile soluții pe fondul provocărilor declanșate de „tsunamiul” de prosumatori din ultimul an și jumătate.
Creșterea accelerată a numărului de prosumatori, dar mai ales inițierea unor investiții cu un potențial caracter speculativ, care impiedică racordarea altor persoane fizice sau juridice este una dintre provocările de pe piața de producere a energiei electrice din surse regenerabile, după cum au atras atenția recent și marii jucători din energie, dar și conducerea ANRE.
Astfel, companiile sau persoanele private care vor să producă energie electrică „verde” și să se racordeze la rețeaua de transport și de distribuție se confruntă cu o serie de bariere de natură legislativă, dar și birocatică, reiese dintr-un studiu realizat de specialiștii Consiliului Concurenței și ai Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, dat publicității recent.
„La ora actuală, există situații în care unii operatori economici/investitori solicită și obțin ATR (aviz tehnic de racordare – n.r.), însă nu intenționează să finalizeze proiectele și să le pună în funcțiune, în vederea intrării pe piață, ci mai degrabă să vândă proiectele altor investitori la stadiul de „ready to build”. Acest comportament duce la blocarea capacității disponibile pentru racordarea investițiilor în proiecte regenerabile pe durata de valabilitate a ATR-urilor obținute, producând dificultăți majore pentru investitorii care solicită racordarea la rețea în scopul intrării efective pe piață”, a transmis Consiliul Concurenței
„Vreau să vă spun că și Uniunea Europeană și legislația actualmente în vigoare spun că aceste facilități (pentru prosumatori – n. r.) se pot da și se vor da atâta timp cât nu afectează rețelele. ANRE, în urma unui studiu, la sesizări, va putea să să mai oprească din aceste investiții și trebuie să spunem cetățenilor, trebuie să știe: în momentul în care prosumatorii ajung la o capacitate de producție de peste 8% din puterea totală instalată a României, ceea ce este considerat astăzi undeva la 18 GW, 18.000 de MW, atunci poate să mai diminueze sau să taxeze în plus aceste investiții. Asta ar trebui să fie în jurul, deci 8% din 18.000, undeva la 1.400 – 1.500 – 1.600 MW”, a spus Bende Sandor, la conferința „Investim și acționăm responsabil în energie”, organizată de InvestEnergy, citat de Agerpres.
Deputatul a subliniat că România se apropie de această țintă, fiind depășit nivelul de 1.000 MW putere instalată de prosumatori.
„Ne apropiem vertiginos. Am depășit 1.000 MW puterea instalată și problemele în rețelele de distribuție au început să apară. Este posibil că cineva va comanda un studiu să vedem dacă rezistă. În primul și primul rând, avem nevoie și de producție, avem nevoie și de o tranziție spre energia verde. Avem nevoie și de un preț pe care românii, cetățenii români și firmele din România să le poată plăti și să rămână competitive pe piață, dar avem nevoie și de siguranță în ceea ce înseamnă furnizarea, distribuția energiei electrice. Și aici nu ne putem juca”, a subliniat Bende Sandor, potrivit sursei citate.
În plus, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a mai spus că o posibilitate ar fi ca finanţarea panourilor fotovoltaice să fie condiţionată de instalarea de unităţi de stocare a energiei.
„În ceea ce priveşte prosumatorii, au fost foarte multe dezbateri şi eu mă bucur că cetăţenii români au avut aşa o dorinţă imensă de a investi în calitatea de prosumator, în calitatea de producător de energie electrică şi consumator, pentru că acest lucru a scos la iveală foarte, foarte multe probleme tehnice din punct de vedere al reţelelor. Şi a ajuns chiar să existe o problemă. Pe termen scurt ce se poate face în acest domeniu? Eu am mai spus de foarte multe ori: termenele scurte în investiţiile în domeniul energiei sunt undeva de la 10 ani încolo. Asta înseamnă scurt şi asta înseamnă ceva rapid. Sunt foarte scumpe, foarte costisitoare şi procedeele sunt extrem de greoaie. (…) Şi o posibilitate ar fi, şi ar fi de gândit şi pentru Guvernul României, ca atunci când finanţează panourile fotovoltaice, sistemele de producere a energiei fotovoltaice, să finanţeze condiţionat cu unităţi de stocare cu baterii de stocare. Asta, pe termen scurt, ar rezolva câteva probleme”, a afirmat Bende Sandor.
La rândul său, preşedintele ANRE, George Niculescu, a subliniat că autoritatea are o preocupare continuă în ceea ce priveşte prosumatorii, cărora le trebuie oferită importanţa pe care o capătă, în condiţiile în care aceştia au ajuns la o putere instalată de peste 1 GW.
„Avem o preocupare continuă în ceea ce priveşte noul actor din piaţa de energie, prosumatorul, un subiect care naşte din ce în ce mai multe discuţii. Discuţiile sunt bune, trebuie poziţionat prosumatorul în Sistemul Energetic Naţional în aşa fel încât să-i conferim importanţa pe care o are, o capătă. Vorbim de peste un gigawatt de putere instalată de prosumatori, un fenomen care continuă, un fenomen pe care îl încurajăm să continue. De aceea, împreună cu operatorii de distribuţie şi cu asociaţiile de profil şi cu comisiile parlamentare, trebuie să avem un dialog deschis pe acest subiect, pentru a vedea cum racordăm aceste noi capacităţi de producţie, distribuţie, în Sistemul Energetic Naţional, pentru că este evident că, oricât de mult ar vrea unii, acest fenomen nu poate fi ignorat”, a precizat George Niculescu, la evenimentul menționat.
Statisticile oficiale arată că numărul de prosumatori racordați la rețeaua națională a crescut accelerat în ultimul an, iar capacitatea instalată din avize nu este cea din realitate.
În principiu, conform cifrelor din piață, pentru o casă este suficientă o instalație de 6 kW, dar se instalează frecvent echipamente cu putere de câteva ori mai mare.
În prima zi din acest an erau înregistrați 40.171 prosumatori deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală, iar analiza evoluției numărului de prosumatori relevă o creștere de aproximativ trei ori a acestora la sfârșitul anului 2022, comparativ cu începutul aceluiași an, când erau aproximativ 14.000.
Numărul lor a ajuns la peste 93.000 în august și este estimat să crească la 140.000 la sfârșitul anului. Până în 2030 este anticipat să urce de 2,5 ori, până la 350.00. Cei mai mulți sunt în Ilfov (6.350), județ urmat de Timiș, Dolj, Arad și Argeș.
Statisticile ANRE arară că puterea instalată a ajuns in iunie 2023 la 973 de MW, ceea ce înseamnă o creștere de 11 ori în 18 luni.
Pentru a avea un ordin de mărime, prosumatorii au ajuns să producă mai mult decât unul dintre cele două reactoare de la Cernavodă, fiecare având o putere instalată de 700 MW, și care împreună au o cotă de peste 18% din producția totală de energie a țării.