Reprezentanții Primăriei Brașov au declarat că cele 20 de autobuze electrice vor fi cumpărate după ce a fost semnat un act adițional pentru modificarea contractului de finanțare încheiat de Municipalitate cu Agenția Fondului de Mediuîn cadrul Programului privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane”.
„Modificarea vizează achiziția de autobuze electrice de mici dimensiuni, în locul autobuzelor electrice-hibrid. Solicitarea Municipalității pentru modificarea contractului de finanțare a venit ca urmare a faptului că la licitația pentru achiziția celor 20 de autobuze hibrid-electrice nu s-a depus nicio ofertă, în schimb pentru cele 32 electrice, pentru care s-a încheiat deja contractul de achiziție la sfârșitul lunii iulie, au existat mai multe oferte”, arată Primăria Brașov.
Astfel, se vrea și o reducere suplimentară a emisiilor de gaze cu efect de seră, prin înlocuirea propulsiei hibrid electrice cu propulsie integral electrică.
,,Ieri (n.r. 29 octombrie) am semnat actul adițional la contractul pe care îl avem cu Agenția Fondului de Mediu pentru a putea achiziționa autobuze electrice, în loc de autobuze hibrid. Le mulțumesc celor de la AFM pentru că au acceptat solicitarea noastră de achiziție autobuze electrice, iar în noiembrie vom putea lansa licitația. Cele 20 de autobuze vor deservi centrul istoric. De aceea ele vor fi de dimensiuni mai mici, de 8-9 metri, astfel încât să fluidizăm traficul cât mai mult, date fiind căile de acces din zona veche a orașului. Sper să semnăm cât mai repede contractul de achiziție și pentru cele 20, astfel încât întreg pachetul finanțat de AFM, de 52 de autobuze, să intre în circulație. Cu siguranță, de primăvara viitoare, primele autobuze electrice, fabricate în Cehia, vor circula în Brașov”, a declarat primarul din Brașov, George Scripcaru.
Autobuzele vor avea aer condiționat, panouri electronice pentru afișarea rutei și destinației, supraveghere video și sistem automat de numărare a pasagerilor.
Proiectul finanțat de Agenția Fondului de Mediu are o valoare de peste 100 de milioane de lei și presupune achiziția a 52 de autobuze ecologice și a stațiilor de încărcare aferente. Contribuția municipalității este de 27.550.000 lei, din bugetul local.
Primăria Brașov a anunțat că în total sunt 133 de mijloace de transport ecologice, din care 51 de troleibuze, 72 de autobuze electrice și 10 hibrid, finanțate din AFM, prin POR, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regional și Administrației Publice, și prin POR, în care Municipalitatea este aplicant direct.