Inițiativa legislativă a președintelui Senatului propune modificarea OUG 80/2000 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice.
„La data intrării în vigoare a prezentei legi se introduce obligativitatea pentru toate entitățile prevăzute în prezenta ordonanță, care achiziționează mai mult de 10 autoturisme annual, ca un procent de minimum 10% din totalul acestora să fie autoturisme electrice, al căror preț unitar nu poate depăși suma de 35.000 euro, inclusiv TVA”, arată propunerea legislativă a lui Călin Popescu Tăriceanu care introduce un nou punct în OUG.
Liderul ALDE argumentează că proiectul are ca scop stimularea autorităților publice de a utiliza autoturisme electrice.
„Completările pe care această inițiativă le avansează la Ordonanța Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice, aprobată prin Legea nr. 242 din 2002 publice au ca scop stimularea ministerelor, a celorlalte organe de specialitate ale administrațiilor publice centrale și a instituțiilor publice din subordinea acestora, precum și a consiliilor locale și județene de a folosi și autoturisme acționate electric”, arată Tăriceanu, în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Totodată, președintele Senatului spune că „această inițiativă reprezintă un pas semnificativ în folosirea autoturismelor electrice de către autoritățile publice, va diminua consumul de benzină și motorină, va ajuta la reducerea poluării și va promova deopotrivă o dezvoltare sustenabilă economică și ecologică. Astfel, prin obligativitatea autorităților care achiziționează mai mult de 10 autoturisme anual, ca un procent de minim 10% din totalul acestora să fie autoturisme electrice, va crește cota de piață și comercializarea vehiculelor curate”, mai afirmă Călin Popescu Tăriceanu.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, for decizional fiind Camera Deputaților.