Aproape 150 de cazuri de furturi au avut loc în ultimul an pe rețeaua de autostrăzi din West Midlands, Marea Britanie, potrivit Agenției de Autostrăzi din Marea Britanie, relatează BBC.
Spre comparație, cu un an în urmă au fost înregistrate doar șapte cazuri de furt în această regiune. Acestea reprezintă aproximativ trei sferturi din numărul furturilor de metal de pe autostrăzile din Anglia, în aceeași perioadă.
Valoarea pagubelor este estimată la aproximativ 5,9 milioane lire sterline, echivalentul a 7,3 milioane euro, conform datelor agenției.
Cablurile de alimentare a dispozitivelor electronice, camerele video și telefoanele de pe marginea autostrăzilor au fost vizate cel mai des de hoții de pe autostrăzi.
Un reprezentant al Agenției de Autostrăzi a declarat că un mare câștig pentru participanții la trafic l-a reprezentat introducerea pe rețeaua de autostrăzi din Marea Britanie a indicatoarelor electronice care oferă informații în timp real despre zonele aglomerate care pot fi mai ușor evitate de șoferi.
El a adăugat că tocmai cablurile de alimentare ale acestor dispozitive sunt vizate cel mai des de hoți. Oficiali ai Poliției Autostrăzilor din Marea Britanie au adăugat că prețul cuprului a crescut „masiv” în ultimii doi ani. Ei au recunoscut faptul că hoții sunt foarte greu de prins. „Contează mult să te afli în locul potrivit și la timpul potrivit”, a povestit agentul de poliție.
Recent, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a anunțat că intenționează să achiziționeze servicii de pază pentru un total de 400 de km de autostrăzi, valoarea cumulată a investiției estimate fiind de aproximativ 25 de milioane de lei (5,5 milioane euro). Autostrăzile din România vor fi păzite 24 de ore din 24 de agenți antrenați în săli de forță și care vor fi dotați cu arme și muniție letale.