Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, noua taxă auto, autoritățile descoperind că sunt mașini second-hand cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, dar cumpărătorii fac partajul la notariat asupra mașinii înainte de înmatriculare.
În prezent, autovehiculele dobândite prin partaj sunt exceptate de la plata timbrului de mediu, excepție care va fi însă eliminată de Guvern prin ordonanță.
„S-a creat un mecanism de eludare a plății timbrului prin achiziționarea unui autovehicul second-hand din spațiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoiala, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepției și cei care sunt obligați la plata timbrului prin achiziționarea autovehicului second-hand tot din spațiul comunitar, cât și un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, explică Guvernul în document.
Executivul mai arată că același mecanism de eludare poate fi folosit și în cazul autovehiculelor noi, achiziționate în regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notarială a autovehiculului anterior înmatriculării.
Piața autovehiculelor noi a scăsut în primul semestru cu 18,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 34.978 de autoturisme și vehicule comerciale vândute, cu un ritm mai accelerat la autoturisme, de 19,4%, potrivit datelor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile.
În același timp, importurile de autoturisme second-hand au fost de aproximativ 102.000 unități, iar cele de vehicule comerciale rulate de 21.500 de unități, ceea ce reprezintă o creștere de 38%, respectiv 6% față de perioada similară din 2012.
Din aceste cifre rezultă că la fiecare autovehicul (autoturism + vehicul comercial) nou vândut în România au fost aduse alte 4,1 second-hand.