Prima pagină » Economic » Averea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, verificată de ANI

Averea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, verificată de ANI

Averea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, verificată de ANI
Agenția Națională de Integritate verifică averea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, după ce a primit recent o sesizare în acest sens, au declarat vineri, pentru MEDIAFAX, surse din cadrul ANI.

Sursele citate au precizat că Agenția Națională de Integritate a înregistrat în urmă cu aproximativ două săptămâni sesizarea în care se solicită verificarea averii guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR).

Sesizarea ar fi fost trimisă de Asociația Parakletos, care arăta că Mugur Isărescu ar avea un credit la Volksbank, pe care l-ar fi trecut în declarația de avere din 2007, însă în declarațiile ulterioare ar fi notat doar creditul de aproape 700.000 de lei, fără a mai menționa numele băncii, potrivit relatărilor din presă.

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat la Digi24 că este vorba despre o sesizare a unui ONG, nu despre o încălcare a legii: „Nu e prima dată când se fac astfel de verificări”.

În privința creditului care face obiectul sesizării, acesta a fost făcut și închis, iar „lucrurile au fost clarificate”, a adăugat Dan Suciu. „Toate declarațiile de avere sunt publicate pe site-ul BNR, pot fi citite și urmărite”, a mai spus el.

La începutul lunii februarie, Mugur Isărescu spunea că a uitat că a avut un credit la Volksbank România, pe care l-a stins anticipat în 2009.

Mugur Isărescu, doctor în științe economice, este guvernator al Băncii Naționale a României din septembrie 1990 și președinte al Consiliului de Administrație. În 1990, numirea sa a fost făcută de către Guvern, iar din 1991 a primit mandat din partea Parlamentului, care a fost reînnoit de trei ori până în prezent, cu o durată de cinci ani, respectiv în decembrie 1998, noiembrie 2004 și octombrie 2009.

Isărescu a fost prim-ministru al României în perioada decembrie 1999 – decembrie 2000, iar până să fie numit guvernator a ocupat timp de șase luni poziția de secretar cu probleme economice și monetare al Ambasadei României la Washington, de unde a fost rechemat de președintele de atunci, Ion Iliescu.

El este membru în Consiliul General al Sistemului European al Băncilor Centrale, membru cu drept de vot din partea României în Consiliul European de Risc Sistemic și face parte din Consiliul Guvernatorilor al Fondului Monetar Internațional.

Autor

Citește și