Avertisment ANRM: România, în pericol să piardă gazele din Marea Neagră! Ce s-a întâmplat

Avertisment ANRM: România, în pericol să piardă gazele din Marea Neagră! Ce s-a întâmplat
Avertisment ANRM: România, în pericol să piardă gazele din Marea Neagră! / Sursa FOTO: ziarullumina.ro
Publicat: 08/04/2021, 17:48

România este în pericol să piardă gazele din Marea Neagră! Nu neapărat din cauze externe, ci urmare a inacțiunii caracteristice autorităților de la București. Sorin Gal, director în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, a declarat că interesul țării noastre este ca investiţia în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră să demareze măcar anul viitor. Altfel, gazele de acolo îşi vor pierde valoarea!

Prezent la dezbaterea online „Decizii pentru noua economie: politici publice mai bune pentru sectorul de petrol şi gaze”, organizat de România Durabilă şi EM360 Group, Sorin Gal a vorbit despre situația din bazinul Neptun Deep.

De ce nu s-au demarat, până acum, investițiile la Neptun Deep

Întrebat ce se va întâmpla dacă investitorii din Marea Neagră nu iau decizia de a demara lucrările la proiectul Neptun Deep, Sorin Gal a evitat un răspuns direct. În schimb, el a explicat de ce nici până azi nu s-au pornit investițiile acolo: „Nu ştim dacă se va lua sau nu decizia de investiţii. Noi avem un acord petrolier amendat prin acte adiţionale, unde sunt sancţiuni pentru acest fapt. Este adevărat că cei de la ExxonMobil şi OMV Petrom au venit cu o solicitare în cursul anului 2020, prin care solicitau o prelungire a declarării comercialităţii zăcământului. Deocamdată, ea este în analiză la noi şi până în martie 2022 probabil că vom vedea ce se întâmplă”.

  • Deocamdată, se poartă negocieri pentru ca Romgaz să preia, în calitate de titular, 50% din acţiuni şi să devină operatorul proiectului. În acest caz, discuţiile din jurul Neptun Deep se vor purta exclusiv cu societatea controlată de statul român, prin Ministerul Economiei. La momentul de față, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul Neptun Deep.

Explorările din jurul perimetrului Neptun Deep au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Pentru a vă face o idee despre ce volum vorbim: în 2020, România a extras 9,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale!

Riscurile despre care avertizează ANRM

„La discuţiile avute cu cei doi parteneri din proiectul Neptun Deep, le-am explicat foarte clar că statul este interesat ca această investiţie să demareze în anul 2022. De ce? Pentru că va dura încă trei ani până la extracţia unei cantităţi semnificative de gaz, iar Green Deal ne obligă să scurtăm aceste termene”, a explicat Sorin Gal.

Dacă noi prelungim cu alţi trei ani, adică 2022-2025, apoi să începem să producem prin 2030, s-ar putea ca aceste gaze să nu poată fi extrase în totalitate. În 2035, valoarea lor va fi foarte scăzută şi nu vor fi economice – Sorin Gal

ExxonMobil vrea să se retragă din proiectul Neptun Deep

De câteva luni, ExxonMobil și-a anunţat intenția de a se retrage din România. Compania Romgaz, la care statul român este acționar majoritar, a depus o ofertă pentru a prelua participaţia firmei americane în proiectul Neptun Deep. În ceea ce-i privește pe austriecii care controlează OMV Petron, ei au dat de înțeles că în 2022 vor lua decizia finală privind investiția în acest proiect.

Totuși, în piață se discută despre un așa-zis „șantaj” la care ar fi supus statul român. Discuțiile se poartă în jurul unor modificări legislative pe care  investitorii din sector le așteaptă. Despre acest subiect a vorbit George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei. El a precizat că modificările la Legea offshore, cele în cauză, vor fi operate în Parlament! „Legea offshore se modifică în Parlament, nu este trimisă de la Ministerul Energiei la Parlament. Aşa cum ştiţi, ministrul Energiei îşi doreşte ca modificările la Legea offshore de către Parlament să fie făcute până la sfârşitul acestei sesiuni legislative, cu un consens larg în cadrul Parlamentului”.

ANRM, estimări cu privire la cantitatea de gaze din Marea Neagră

Acum o săptămână, Sorin Gal prezenta estimările ANRM cu privire la cantitatea de gaze din Marea Neagră. Astfel, conform calculelor specialiștilor români, în Marea Neagră se află între 200 şi 400 de miliarde de metri cubi de gaze naturale!

„Dacă am putea extrage 60% până în anul 2035, vom putea acoperi necesarul de gaze al României şi necesarul pentru producerea de energie electrică în România. În 2021 se va decide viitorul Mării Negre şi este important să ne mişcăm, să începem să producem”, a declarat reprezentantul ANRM.

Altfel, România va ajunge la aproape jumătate din producţia de gaze, 5-6 miliarde, consumul va creşte şi vom importa tot mai multe gaze – Sorin Gal, director în cadrul ANRM

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Dezvoltator imobiliar, despre investiția într-un apartament la Cluj: „E atractivitatea prostului. Treceți pe lângă blocurile...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Propunerea lui Erdogan: înghețarea conflictului din Ucraina și amânarea cu 10 ani a discuțiilor privind...
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
De miercuri seară, vremea se schimbă radical în toată ţara. ANM anunţă răcire accentuată, vânt...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Primele imagini de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Peste o sută de persoane s-au adunat să-i...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
La câți km speli motorul diesel pe interior? Ce probleme pot apărea după
Donald Trump Jr. critică decizia lui Biden privind aprobarea rachetelor americane pe teritoriul Rusiei şi...
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Muzica populară din România a pierdut o legendă. A fost cel mai iubit cântăreț
Alertă alimentară în Germania. Un produs românesc, scos de pe piață
Președintele TAS din Kosovo, declarație total neașteptată. De ce susține că tricolorii se vor bucura...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
VIDEO Cum interpretează Daria Crișan melodia tatălui ei - "Dacă pleci"? Imaginile au topit inimile...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Angajații sunt evaluați mai aspru atunci când finalizează sarcini cu întârziere, arată un studiu