Prima pagină » Economic » AVERTISMENT. Comisar UE: Țările europene trebuie să-și protejeze companiile împotriva preluărilor din partea Chinei

AVERTISMENT. Comisar UE: Țările europene trebuie să-și protejeze companiile împotriva preluărilor din partea Chinei

AVERTISMENT. Comisar UE: Țările europene trebuie să-și protejeze companiile împotriva preluărilor din partea Chinei

Comosarul European Margrethe Vestager atrage atenția că în această perioadă companiile afectate de coronavirus iscă să fie preluate de cele chineze dacă statele nu și le protejează din punct de vedere economic. 

Țările europene ar trebui să cumpere acțiuni în companii pentru a combate amenințarea preluărilor chineze ca parte din încercările UE de a-și proteja afacerile pe fondul focarului de coronavirus, susține Comisia europeană.

De mult timp există suspiciuni că anumite companii ar putea fi vizate de rivalii chinezi, dar ritmul economic redus cauzat de pandemia de coronavirus și scăderea accentuată a prețurilor acțiunilor de pe continent au crescut vulnerabilitatea întreprinderilor pentru potențialele oferte străine.

„Avem neoie de reglementări”

„Faptul că există state care acționează ca participanți la piață, dacă este cazul – dacă furnizează acțiuni la o companie, dacă vor să prevină o preluare de acest gen, este foarte bun.Este foarte important ca cineva să conștientizeze că există un risc real ca întreprinderile vulnerabile să devină obiectul unei preluări. Situația subliniază într-adevăr nevoia, așa că lucrăm într-adevăr intens. Aceasta este una dintre principalele noastre priorități”, Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență, a declarat pentru Financial Times.

Au fost luate în considerare posibile modificări și înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus și, în timp ce este puțin probabil să fie o acțiune imediată, comisarul a declarat că dorește reglementări care să acționeze ca un element de descurajare și că acestea ar trebui elaborate „cât mai repede posibil”.

„Trebuie să ne protejăm companiile”

Modificările vizează corporațiile deținute sau susținute de guverne non-UE, pentru a aborda preocuparea preponderent franceză și germană, că puterea lor financiară le oferă un avantaj nedrept față de concurenții europeni.

Orice propunere ar trebui să fie trimisă la consultare și, eventual, să fie ratificată de Parlamentul European.

Aceasta este doar o propunere dintr-o serie de măsuri luate de Comisia Europeană pentru a ajuta companiile continentului european.

UE a anunțat legi relaxante privind ajutoarele de stat, permițând țărilor să ajute la salvarea sau chiar naționalizarea anumitor întreprinderi care ar risca să fie închise ținând cont de puternică încetinire a creșterii economice.

Autor

Citește și