Avertisment dur al Consiliului Fiscal: Dacă România nu atrage fonduri europene, leul se prăbușește, iar economia ar putea reintra în recesiune

Avertisment dur al Consiliului Fiscal: Dacă România nu atrage fonduri europene, leul se prăbușește, iar economia ar putea reintra în recesiune
Publicat: 29/10/2012, 14:35
Actualizat: 20/03/2019, 16:56

În următorii doi ani România va avea de plătit 13 miliarde de euro pentru finanțarea datoriei publice, creșterea absorbției de fonduri europene fiind crucială pentru a evita noi presiuni asupra cursului, dar și pentru a împiedica o nouă intrare în recesiune, a avertizat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, prezent la conferința „Finanțarea economiei naționale”, găzduită de Banca Națională a României (BNR).

„În 2013-2014 România va avea vârful de plată a datoriei publice. România ar trebui să plătească în următorii doi ani o sumă de 13 miliarde de euro. Rezerva valutară ar putea scădea destul de repede în lipsa atragerii de noi finanțări sau în lipsa atragerii unor fonduri europene”, a declarat Dumitru.

La sfârșitul lunii septembrie, rata de absorbție a fondurilor europene, respectiv plățile efective făcute de Comisia Europeană (CE) către beneficiarii români, a fost de 9,7%, mai exact 1,8 miliarde de euro. În ceea ce privește rezervele valutare ale BNR, acestea au crescut în luna septembrie la 32,4 miliarde de euro, de la 30,9 miliarde de euro la sfârșitul lunii august, potrivit Mediafax.

Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal: „Vor fi noi presiuni pe cursul valutar și am putea ajunge din nou în recesiune, Doamne ferește”

„Creșterea absorbției fondurilor europene este crucială în acest context. În caz contrar ne va fi imposibil să finanțăm deficitul. Vor fi noi presiuni pe cursul valutar și am putea ajunge din nou în recesiune, Doamne ferește. România are nevoie să atragă anual 25 de miliarde de euro pentru a finanța datoria publică și deficitul de cont curent”, a mai avertizat președintele Consiliului Fiscal.

România trebuie să returneze Fondului Monetar Internațional 1,9 miliarde de euro în următorii doi, în baza acordului de finanțare încheiat în aprilie 2009, potrivit datelor MFP.

Totodată, statul riscă să piardă banii alocați pentru trei programe operaționale în urma unor nereguli sesizate de CE în cadrul unui audit care a vizat activitatea autorităților de management în perioada 2009-2011. CE a informat autoritățile române la sfârșitul săptămânii trecute că a decis să presuspende plățile pentru cea mai mare parte din trei programe cofinanțate prin fonduri structurale, respectiv „Transport”, „Regional” și „Creșterea competitivității”. România are la dispoziție două luni pentru remedierea deficiențelor constatate de Comisie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre cea mai bună metodă de a „regla cursul”

Limitarea licitațiilor săptămânale repo derulate de BNR este o metodă mai rapidă și mai eficace de acțiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb, a declarat la Varșovia, în urmă cu două săptămâni, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

BNR a plafonat pentru a patra săptămână consecutiv suma cu care împrumută băncile prin operațiuni repo, la 4 miliarde lei (876 milioane de euro), după ce în ultimele trei săptămâni a coborât pragul de la 6 miliarde lei la 5 miliarde lei.

Prin licitațiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale și preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
BAC 2024 | Subiecte dificile la fizică, informatică, chimie și biologie
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Dieta Mădălinei Ghenea: ce consumă zilnic pentru a avea un trup fără celulită! Și-a dezvăluit...
Subiecte Bac 2024 - Geografie. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a 12-a...
Medicul acuzat că a amenințat un șofer, în trafic, face primele declarații. "M-am simțit amenințat....
Invazie de alge la malul Mării Negre! În ce zonă a litoralului se manifestă acest...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Șoferii au voie să refuze etilotestul și drugtestul. Ce pot face polițiștii în continuare
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Statul VREA BANI de la români. Decizia luată azi, 4 iulie: Clopoţelul va suna pentru...
Situație incredibilă. O tânără și-a dat părinții în judecată. Vaccinul, banii și „traumele”
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Cristina Spătar, mărturii sfâșietoare despre moartea mamei sale: ”Îmi rupea sufletul să o văd suferind”
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Test de cultură generală. Ce animal bea 600 de litri de lapte pe zi?
×