Reprezentanții Băncii Mondiale avertizează că declinul demografic major al Bulgariei va avea consecințe grave asupra economiei statului, informează Novinite.
„Bulgaria trece printr-o profundă transformare socio-economică adusă de schimbarea demografică extraordinară”, se arată într-un raport al Băncii Mondiale.
„Incidența crescută a cazurilor de sărăcie în rândul persoanelor în vârstă din Bulgaria și îmbătrânirea rapidă a populației sale ridică un semn de întrebare legat de modul în care pot fi puse bazele unui standard de viață acceptabil pentru bătrânii săi”, se menționează în același document.
Tot aici se explică și că odată cu îmbătrânirea populației se va înregistra și o cerere fără precedent pentru serviciile medicale și că sistemul de pensii actual ridică, la rândul său, unele îngrijorări.
Între anii 1950 – 1990, populația țării vecine a crescut de la 7,3 milioane de persoane la 8,8 milioane de persoane, scăzând apoi rapid și ajungând în anul 2010 la 7,5 milioane de persoane.
Rata scăzută a natalității, rata crescută a mortalității și numărul semnificativ de emigranți reprezintă aspectele care explică creșterea lentă a populației înainte de anii ’90, dar și scăderea abruptă a acesteia înregistrată în ultimele două decenii în Bulgaria.
Doar în urma emigrației s-a înregistrat, din anii ’90 și până în prezent, o scădere de 10% a populației active din statul vecin.