Avertismentul BNR. Ce se va întâmpla dacă ROBOR va ajunge la 4%
Companiile locale nu sunt preÂgăÂtiÂte să facă față creșterilor de doÂbânÂdă, mai mult de jumătate dintre firmele cu credite în lei și în euro fiind afectate semnificativ de o eventuală majorare cu 3 puncte proÂcenÂtuaÂle a ratei dobânzilor atât la lei, cât și la euro, poÂtrivit unui sondaj efectuat de BNR în luna septembrie 2017.
Trei puncte procentuale în plus peste un nivel al ROBOR-ului de circa 1% (valoarea de la momentul realizării studiului) este limita maÂÂximă pe care multe firme locale și o pot perÂmiÂte. Cu alte cuvinte, un ROBOR de 4% s-ar dovedi catastrofal pentru investiții și ar triÂmite maÂÂjoritatea companiilor private în incaÂpacitate de plată. Ieri, ROBOR la trei luni, referința penÂtru creditele în lei ale populației și comÂpaniilor, se situa la 2,1%.
Creșterea reală a dobânzilor nu este însă o perspecÂtivă îndepărtată, dimpotrivă. Firmele și populația se vor trezi cu rate mai mari de plată la bancă în prima luna a anului viitor, în condițiile în care în ianuarie băncile își vor actualiza dobânzile și vor include în noile rate creșterea ROBOR-ului din perioada septembrie-decemÂbrie 2017. „Creșterea ROBOR se va veÂdea în ianuarie, când băncile vor actualiza doÂbânÂzile și vor transfera fluctuațiile indicelului în rata plătită de client. Noi nu transferăm creșÂterea dobânzilor la client”, a spus Gabriel Crețu, maÂnaging partner al Adwisers IFN, companie speÂcializată în creditarea IMM-urilor.
Citește continuarea în Ziarul Financiar