Avertismentul Consiliului Fiscal: Majorările anunțate de noul Guvern aruncă în aer deficitul
„Măsurile anunțate vineri de Executiv au un impact financiar foarte mare și vor conduce la o creștere a deficitului bugetar la peste 4% din PIB”, a declarat președintele Consiliului Fiscal, pentru Mediafax.
România trebuie să se încadreze într-o țintă de deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, altfel riscă să fie sancționată de către Comisia Europeană pentru deficit bugetar excesiv.
Guvernul a aprobat vineri următoarele măsuri: creșterea salariului minim la 1.450 lei; majorarea cu 20% a salariului din administrația locală; majorarea cu 50% a veniturilor actorilor și a altor categorii de artiști; introducerea transportului gratuit pe calea ferată pentru studenți; creșterea punctului de pensie la 1.000 lei; creșterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei; creșterea pensiei minime de la 400 lei la 520 lei; reducerea impozitului la 1% din cifra de afaceri pentru microîntreprinderile care sunt sub plafonul de 500.000 euro.
Potrivit notelor de fundamentare, măsurile prevăzute au un impact bugetar de 5,1 miliarde de lei, fără a include aici și majorarea salariului minim.
În deschiderea ședinței de Guvern, premierul, Sorin Mihai Grindeanu a făcut o evaluare a impactului financiar pe care îl va avea Ordonanța de Urgență prin care se prevăd o serie de măsuri, cum ar fi creșterea salariilor bugetarilor și creșterea punctului de pensie.
„Ca și exemple pe care le-am extras: eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, aici avem undeva în jur de 36.000 de beneficiari. Veniturile cresc cu 500 de milioane lei, deci nu vorbim doar de cheltuieli, care ar acoperi eliminarea CASS pentru veniturile din investiții și alte activități și, de asemenea, creșterea salariilor pentru sectorul de cultură pe care astăzi o adoptăm. 500 de milioane venituri pe partea asta cu plus, cheltuieli cu minus”, a declarat premierul.
Acesta a arătat că, va exista un plus de venituri de 1,4 miliarde prin eliminarea plafonului CAS pentru cei cu salarii de cinci ori mai mari, care ar acoperi creșterea pensiei minime de la 400 la 520 lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toți studenții și mai mult decât dublarea burselor, de la 83 la 201 lei.
„1,4 miliarde cu plus pe venituri, 1,4 mld pe aceste măriri. Creșterea salariului minim, de asemenea, de la 1 februarie, pe care-l adoptăm azi, de la 1250 lei la 1450 de lei, înseamnă un plus ca venituri de un miliard, care ar acoperi 70% din costurile generate de creșterea punctului de pensie de la 1 iulie la 1000 de lei. Sunt lucruri pe care vreau să le gestionați atent astfel încât această balanță să o avem tot timpul în echilibru, domnule ministru (n.r. Ministrul Finanțelor). De asemenea, în perioada următoare vom mai adopta, conform calendarului pe care-l avem, măsuri de acest tip, nu doar noi, ci și în Parlament. Măsuri pe Codul fiscal, astfel încât tot ceea ce ne-am angajat în fața oamenilor să punem în practică”, a mai spus primul ministru.