Prima pagină » Economic » Avertismentul economiștilor: Economia României nu funcționează

Avertismentul economiștilor: Economia României nu funcționează

Avertismentul economiștilor: Economia României nu funcționează
România ar putea încheia anul 2012 cu o creștere economică modestă, de doar 0,2% din PIB, este de părere Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen, a patra cea mai mare bancă de pe piața locală din punct de vedere al activelor.

România ar putea încheia anul 2012 cu o creștere economică modestă, de doar 0,2% din PIB, este de părere Ionuț Dumitru, economist-șef Raiffeisen, a patra cea mai mare bancă de pe piața locală din punct de vedere al activelor.

PIB-ul României a coborât în trimestrul al treilea cu 0,6%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS).

„Veștile nu sunt deloc grozave, sunt chiar proaste. Noi ne așteptam la o creștere economică modestă. Chiar de la sfârșitul anului trecut proiecția noastră pentru 2012 era de 0,5%, în condițiile în care estimările oficiale erau de peste 2%”, a declarat Ionuț Dumitru pentru gândul.

În opinia sa, rezultatele modeste au fost influențate atât de anul agricol foarte slab, cât și de evoluțiile de la nivel european, economia românească fiind dependentă de exporturi și de fluxurile străine de capital.

„Fluxurile de capital din străinătate ne creează mari dificultăți pentru că economia noastră crește pe baza acestor intrări de capital. Economisirea internă este foarte scăzută și nu poate asigura creștere economică”, a precizat economistul. La sfârșitul lunii octombrie, rata absorbției fondurilor europene, respectiv plățile efective făcute de Comisie către beneficiarii din România, era de 9,72%, cu 0,02% în plus față de luna anterioară

O soluție viabilă asupra căreia autoritățile ar trebui să-și îndrepte toate eforturile este absorbția de bani europeni și deblocarea celor trei programe operaționale presuspendate. În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană a decis să presuspendarea programelor „Transport”, „Regional” și „Creșterea competitivității economice”, cofinanțate prin fonduri structurale. Guvernul are la dispoziție două luni pentru remedierea deficiențelor constate de Comisie.

„În ultimele luni am atras câteva milioane de euro din fonduri structurale. Este absolut jenant. Economia nu are suflu, nu are finanțare, combustibil. Nimeni nu face în această perioadă investiții directe foarte mari. Nu ne putem imagina că la anul o să avem o explozie în acest sens”, ne-a mai declarat Dumitru.

INS estimează pentru anul 2012 o creștere economică de 0,7% din PIB, iar majoritatea prognozelor din partea instituțiilor financiare internaționale plasează creșterea economică din acest an la sub 1%.

Comisia Europeană estima la începutu lunii o creștere economică de 0,8% pentru acest an. Cea mai optimistă pronoză aparține Fondului Monetar Internațional (FMI), respectiv 0,9% din PIB.

Citește și