Avertismentul economiștilor. La ce măsuri ar putea recurge BNR pentru a atenua presiunea scumpirilor
„Inflația va ajunge la 3% în ianuarie 2018 și va urca spre 4% în vară, după care va reveni pe un trend de scădere, iar principalul factor al scumpirilor este cel fiscal – majorarea accizelor și a prețurilor la gaze și energie”, a declarat Dan Bucșa, economist-șef al băncii UniCredit, la o întâlnire cu presa. El anticipează că BNR va menține în 2017 dobânda-cheie la 1,75%, după care – în 2018 – vor fi „trei creșteri, până la 2,50%”, astfel încât rata reală a dobânzii să fie zero.
„De fapt, BNR are în față două scenarii: să lase cursul liber, acesta ajungând în banda 4,6-4,7 lei/euro, sau să mărească dobânzile”, precizând că din punct de vedere social deprecierea leului e mai puțin costisitoare decât majorarea dobânzilor.
Și Ionuț Dumitru, economist-șef al băncii Raiffeisen și președintele Consiliului Fiscal, a anticipat că inflația ar putea sări semnificativ de 3% în primul trimestru al anului viitor, plasând România în fruntea clasamentului din Europa. „Ca o materializare a unor presiuni din partea excesului de cerere, inflația a început să crească. După o perioadă destul de lungă în care inflația a stat în zona negativă din cauza reducerilor de TVA – dar, atenție, dacă excludem impactul reducerilor de TVA inflația nu a fost niciodată negativă în România -, în perioada următoare estimările arată că inflația va crește și probabil chiar în primul trimestru al anului viitor va sări semnificativ de 3%. Este inevitabil, când ai creșteri de consum atât de rapide, să nu apară presiuni inflaționiste”, a spus Ionuț Dumitru, la o conferință pe teme macroeconomice.
Asociația Analiștilor Financiar-Bancari (AAFBR) a publicat recent un sondaj intern din care reiese că majoritatea membrilor organizației se așteaptă ca inflația anuală la finalul anului 2017 să ajungă la 2,13% și să urce la 3,3% anul viitor. „Absolut toți analiștii care au răspuns sondajului au indicat o majorare a așteptărilor inflaționiste pentru finalul anului curent și următor. Astfel, răspunsurile oferite plasează inflația anuală la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor, marginal peste ultimele proiecții ale BNR”, arată un comunicat transmis de AAFBR.
În acest context, majoritatea analiștilor se așteaptă ca dobânda de politică monetară să fie menținută la nivelul actual, respectiv 1,75%, până la finalul anului curent, după care nivelul mediu al dobânzii de politică monetară pentru finalul anului 2018 să ajungă la 2,25%.
„Majorările de taxe indirecte precum și politica bugetară axată pe impulsionarea consumului, vor conduce la o majorare a ratei inflației atât în 2017 cât și în anul următor. Prin urmare, este așteptată o întărire a politicii monetare, probabil începând cu finalul anului curent”, a menționat Adrian Codîrlașu, vicepreședinte AAFBR.
BNR a revizuit prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,9%, în condițiile în care anterior estima un nivel al ratei inflației de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale. Pentru finalul anului 2018, BNR estimează, în ultimul său raport, o rată a inflației de 3,2%, de la 3,1% anterior, iar pentru finalul primului semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,5%.