„Chiar dacă economia, inflația și numărul de angajări se află la un nivel oportun, Rezerva Federală va acționa în mod responsabil și nu va reveni la dobânzi zero, deoarece și-ar pierde credibilitatea”, a declarat Nouriel Roubini. „Economia ar ateriza forțat. E mai bine să fii în siguranță, decât să-ți pară rău…”.
Într-un interviu acordat CNBC, președintele organizației Roubini Global Economics a mai spus că relaxarea monetară vehiculată de unele bănci centrale din întreaga lume ar putea afecta economia americană.
„Să spunem că restul economiilor vor evolua mai prost decât se așteaptă economiștii Rezervei Federale și dolarul se apreciază cu 5-7%. La acel nivel, impactul asupra creșterii economice și inflației din SUA ar fi mai puternic decât estimările analiștilor”, a precizat Roubini. „Într-un asemenea scenariu, Rezerva Federală s-ar mobiliza mult mai greu”.
Băncile centrale din toată lumea vor apela la relaxarea monetară, a prezis Roubini, „de la Banca Centrală din Coreea de Sud, până la instituțiile bancare din China, Elveția, Suedia și alte state”.
„Nu am fost niciodată „Dr. Doom”. Când perspectivele erau foarte precare, am fost primul care a abordat acest subiect. Am fost mai degrabă „Dr. Realism””, a declarat Roubini. „Cred că în fiecare zi trebuie să previzionezi evoluția acestei lumi, nu să fii pesimist sau optimist”.
„Economia SUA este afectată de ceea ce se întâmplă în restul lumii”, a explicat Roubini. „Trebuie să beneficiezi de o educație financiară de bază, să cunoști nu doar ce face Rezerva Federală, ci și ce se întâmplă în Europa, China, Japonia.”
„În consecință, consider că orice investitor responsabil trebuie să înțeleagă economia globală, care este foarte complicată și interdependentă, nu ține de o țară, o insulă, un continent și nici măcar de SUA”.