Avertismentul economistului-șef al celei mai mari bănci pentru guvernanții români
Planurile executivului vizează, însă, și alte măsuri de relaxare fiscală ce ar urma să intre în vigoare începând de anul viitor, după adoptarea de către Parlament a noilor coduri fiscale și de procedură fiscală.
Printre acestea se numără reducerea generală a cotei TVA la 20 la sută începând cu ianuarie 2016 și revenirea la cota de 18% din 2018, reducerea contribuțiilor de asigurări sociale începând cu 2017 și scăderea nivelului accizelor pentru mai multe categorii de produse, printre care carburanți și băuturi alcoolice începând cu anul viitor.
„Dacă reducerea taxării se oprește aici, nu văd pericole majore la adresa bugetului. Dacă reducerea taxelor va continua în ritmul anunțat, riscăm să ajungem fie în situația de a tăia capitole bugetare importante, fie în aceea de a intra în procedură de deficit excesiv. Până la urmă să nu uităm că, raportat la PIB, România are cel mai sărac buget din UE”, a declarat pentru gândul Radu Crăciun.
Bugetul României, respectiv veniturile totale ale statului, au însumat în 2013 32,8% din PIB, cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană, reiese din cele mai recente date ale Eurostat, biroul de statistică al UE. Media europeană a fost de 45,4% din PIB. În Bulgaria, spre exemplu, veniturile au reprezentat 37,1% din PIB, în Ungaria 47,3% din PIB, în Polonia 38,2% din PIB, iar în Cehia 40,7% din PIB.
Radu Crăciun susține că reducerea TVA la alimente este o măsură potențial bună, „cu condiția ca îmbunătățirea încasărilor bugetare să se mențină”.
Anul acesta, impactul reducerii TVA la alimente a fost estimat la 2,4 miliarde de lei, în timp ce anul viitor măsura va genera o gaură de 5,1 miliarde de lei la venituri, potrivit calculelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Pe de altă parte, Guvernul a anunțat că în primul trimestru al anului, veniturile bugetare totale au fost cu 3,3 miliarde de euro mai mari decât sumele pe care s-a construit bugetul.
Economistul-șef BCR este de părere că decizia de a scădea taxa pe valoare adaugată doar la alimente, măsură preferată de Guvern în defavoarea reducerii generale a cotei de TVA la 20%, este o soluție mai bună.
„Impactul asupra bugetului este mai mic, dar impactul social și cel asupra sectorului alimentar este substanțial”, a precizat economistul.