Avertismentul lui Isărescu: ce s-ar întâmpla dacă toate creditele în franci ar fi convertite în lei
„Dacă s-ar face conversia în lei a creditelor în franci elvețieni la cursul istoric, ar însemna pierderi de 5,7 miliarde lei pentru băncile care au în portofoliu astfel de finanțări, care înseamnă 0,8% din PIB. Dacă se transformă la curs istoric plus 10%, înseamnă 5,1 miliarde lei, adică 0,7% din PIB”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Potrivit datelor băncii centrale, conversia la cursul istoric plus 20%, cât au solicitat împrumutații în franci elvețieni, ar genera pierderi de 4,5 miliarde euro (0,6% din PIB). Dacă s-ar adăuga o valoare de 30% peste cursul istoric, pierderile s-ar cifra la 3,9 miliarde lei (0,5% din PIB).
La cursul mediu calculat lunar de la momentul acordării creditului până în prezent, așa cum a propus în Parlament deputatul Ana Birchall, băncile ar trebui să suporte pierderi de 3,2 miliarde lei (0,4% din PIB).
„Chiar dacă în faza inițială se poate spera că aceste pierderi se transferă către capitalul băncilor, impactul poate să fie dramatic în economie. Așadar, stăm cu pixul în mână, nu ne aventurăm, nu creăm iluzii”, a afirmat Isărescu.
Guvernatorul a punctat că BNR a efectuat calcule și pentru pierderile sistemului dacă s-ar realiza conversia la alt curs decât cel de la momentul operațiunii, pentru creditele în franci elvețieni și euro împreună, așa cum ar fi corect și pentru debitorii în alte valute.
Astfel, la cursul istoric pierderile se cifrează la 9,8 miliarde lei (1,4% din PIB), dacă se adaugă 10% la acel curs se ajunge la pierderi de 7,3 miliarde lei (1% din PIB). Totodată, conversia la curs istoric plus 20% generează pierderi pentru bănci de 5,5 miliarde lei (0,8% din PIB), iar dacă se adaugă 30% peste valoarea cursului istoric, băncile ar avea de suportat pierderi de 4,2 miliarde lei (0,6% din PIB).
La un curs mediu calculat, pierderile ar ajunge la 4,5 miliarde lei.
„În funcție de cursul la care s-ar realiza conversia, trei sau patru bănci ar avea nevoie de infuzii substanțiale de capital pentru a îndeplini nivelul minim de solvabilitate. Mai mult, rata solvabilității pe ansamblul sistemului bancar ar scădea de la 17% la 12%”, a menționat șeful băncii centrale.