Avertismentul lui Isărescu: România riscă să rătăcească încă 40 de ani într-un deșert financiar. Care ar fi soluția.

Avertismentul lui Isărescu: România riscă să rătăcească încă 40 de ani într-un deșert financiar. Care ar fi soluția.
Publicat: 08/01/2020, 19:48

„E un consens că pensiile trebuie să creasă. Problema este procentul, asta este singura discuție. Eu nu cred că trebuie să facem obsesii pe cifre biblice ci să fim foarte atenți, dacă nu vrem să rătăcim așa vreo 40 de ani printr-un desert financiar… nu trebuie să… văd că singura discuție este 40%. Dar legea asta e mare și lată, are atâtea prevederi… Hai să fim serioși cu cifrele. Nu pot să dau acum un răspuns. Trebuie să se așeze (decidenții), nu este decât soluție politică. Nu avem soluție financiară și economică”, a spus Isărescu, potrivit Mediafax.

Isărescu a spus că pentru stabilirea nivelului cu care să se majoreze pensiile este necesară o fundamentare care să găsească nivelul optim între politic, social, financiar și nevoile electorale.

„O cifră, trebuie să-i găsești fundamentare. Să găsești optimul între politic, social, electoral, dar și financiar, pentru că nu pică banii din cer. Discuția asta dacă sunt sau nu sunt bani e total eronată. Se adună la televiziuni si se vorbește dacă sunt sau nu sunt bani. Păi nu sunt bani dacă avem deficite. A avut țara asta vreodată surplus bugetar? Polonia are un buget construit pe deficit zero”, a afirmat guvernatorul.

Isărescu, a declarat miercuri că nu prea a mai văzut crearea unui deficit bugetar suplimentar de peste 1% din PIB în numai o lună și jumătate. Isărescu a precizat că Banca Națională este preocupată de situația fiscal-bugetară, care reprezintă nucleul de probleme.

„Suntem preocupați de situația fiscal-bugetara, credem că aici e nucleul de probleme caruia trebuie sa-i facă față BNR si sa spunem țara, economia, pentru a se ajunge la o stabilitate macroeconomică sustenabilă, dar cum am mai spus repet și acum. Sunt multe probleme și sprijinim abordarea Guvernului pas cu pas. Sprijinim această abordare. Mai întâi a trebuitsă se clarifice situația bugetară pentru sfârșit de an și înteleg ca s-a clarificat în mare măsură, am avut un deficit bugetar mult mai mare decât limita de 3%, apoi acel surplus de deficit, surplus nu în sens pozitiv, a trebuit să fie finanțat în două luni de zile și iată ca s-a atins acest obiectiv. Am conlucrat cu Guvernul pentru acest obiectiv și această conclucrare a însemnat ca nu a explodat nici cursul, nici dobânzile. Eu am trăit multe perioade de sfârșit de an în perioada în care am ocupat această funcție și pot să spun că un deficit supliementar de peste 1 și ceva la sută în numai o lună și jumătate nu am prea văzut”, a declarat miercuri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României.

Isărescu a spus că deficitul mai mare este o aducere la realitate și o evitare a amânării de plați.

„BNR și eu personal am fost împotriva amânării obligațiilor bugetare numai cu scopul de a atinge obiectivul de 3%. Asemenea amânări creează arierate în lanț. Ele sunt cauzate de asemenea de faptul ca bugetul nu încasează cât e programat. Dar aici e un cerc vicios, cineva trebuie să spargă, să facă primul pas. Deci faptul că s-au plătit obligațiile bugetare credem că este un lucru pozitiv”, a afirmat guvernatorul.

Isărescu a reiterat că banca națională nu consideră că o corecție brutală, bruscă, a deficitului, este suportabilă de către economie în acest an.

În ședința de politică monetară de miercuri, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, concomitent cu păstrarea controlului strict asupra lichidității de pe piața monetară; totodată, a decis menținerea la 1,50 la sută pe an a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit și la 3,50 la sută pe an a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard). De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×