Standard&Poor’s are, în acest moment, perspective negative pentru trei din cele 17 ratinguri atribuite statelor din regiunea estică și centrală a Europei: Polonia, Croația și Muntenegru. Pentru celelalte 14 țări suverane, inclusiv pentru România, agenția are perspective stabile.
„În condițiile în care cetățenii britanici au decis să iasă din UE la referendumul din 23 iunie, S&P Global Ratings este de părere că riscurile de încetinire a creșterii economice au început să se amplifice în regiunea Europei Centrale și de Est. Mai mult, Brexit-ul ar putea exacerba incertitudinea politică din CEE pe mai multe fronturi”, se arată într-un raport al agenției de evaluare, citat de Reuters.
S&P susține și că țările din grupul Vișegrad (Polonia, Cehia, Ungaria și Slovacia), dar și state din Europa de Sud-Est precum Bulgaria, Croația și România ar putea să fie îngrijorate de posibilitatea creșterii dominației țărilor din zona euro, în special a Franței și Germaniei, fapt care „ar complica și mai mult procesul de elaborare a politicilor în interiorul UE”.
În prezent, România este stabilă la ratingul BBB-/BBB din partea agenției Fitch, iar Standard&Poor’s apreciază evoluția economică a țării noastre cu gradul „BBB minus”, stabil.