Prima pagină » Economic » Avertismentul unui ANTREPRENOR care și-a închis afacerea: 2025 și 2026, cei mai grei ani pentru România de la Revoluție încoace

Avertismentul unui ANTREPRENOR care și-a închis afacerea: 2025 și 2026, cei mai grei ani pentru România de la Revoluție încoace

Avertismentul unui ANTREPRENOR care și-a închis afacerea: 2025 și 2026, cei mai grei ani pentru România de la Revoluție încoace

Sorin Orzac, directorul executiv al Asociației Întreprinzătorilor Maramureș și prim-vicepreședinte al  Uniunii Naționale a Patronatului Român, și-a închis toate restaurantele Millenium și La Tour din Baia Mare și le-a scos la vânzare.  Motivul invocat este lipsa de susținere a mediului de afaceri de către statul român. Omul de afaceri a tras semnal de alarmă: vor urma doi ani grei!  

Antreprenorul Sorin Orzac a avertizat că sectoarele de economie își vor restrânge activitatea din cauza impozitării suplimentare. Deficitul bugetar, ajuns la cote alarmante, îi determină pe guvernanți să reducă cheltuielile și să majoreze impozitele. El mai avertizează pentru Termene.ro. că 2025 și 2026 vor fi cei mai grei ani de după revoluția din 1989.

Sorin Orzac: „2025 și 2026, cei mai grei ani de după revoluție”

Sorin Orzac a declarat în interviul pentru Termene.ro că industria auto a Europei de Vest este în pragul falimentului.  Antreprenorul se declară îngrijorat că statul român face cheltuieli pe datorie de trei luni și avertizează că vor urma ani de șomaj și concedieri colective.

„Anul 2025 și 2026 vor fi cei mai grei an pe care i-a avut România din 1989 încoace. Stăm de trei luni pe credit, adică de trei luni tot ce cheltuie statul român sunt credite. Gândiți-vă, acestea vin peste noi. Probleme sunt nu doar la noi, ci peste tot în Europa, iar ele afectează direct mediul de afaceri autohton, în principal firmele care lucrează cu societăți din Germania. Economia Germaniei este praf, o mare parte din industriașii din România sunt susținuți de fapt de comenzile venite din Germania. Aceasta înseamnă șomaj, șomaj, șomaj, mii de oameni fără locuri de muncă. În Maramureș au fost deja patru concedieri colective într-o săptămână”, afirmă Sorin Orzac.

El susține că le va închide definitiv dacă nu va reuși să încheie o tranzacție până la finalul anului 2025.

„În cazul în care nu se va concretiza o tranzacție până la finalul acestui an, cele două restaurante își vor închide porțile definitiv începând cu 1 ianuarie 2025”.

Sorin Orzac: „Vor crește impozitele. TVA va crește la 21%”

Sorin Orzac estimează o iminentă majorare a impozitelor din a doua parte a anului 2025, chiar după alegerile prezidențiale din primăvară. Guvernul Ciolacu II nu a anunțat creșteri de taxe, ci doar o reducere a taxelor pe muncă și scutiri de taxe pentru studenții care lucrează în HoReCa.

„Eu cred că vor crește impozitele. Deocamdată, guvernanții nu mai zic nimic, probabil o să o facă doar după alegerile prezidențiale. De dragul nostru, cu ghilimelele de rigoare, vor spune că nu vor lua nicio decizie care să ne afecteze foarte tare…. până după prezidențiale”, a spus Orzac.

El mai estimează că TVA ar putea crește la 21%, până la jumătatea anului 2025.

„Dacă alegerile prezidențiale vor avea loc în aprilie, mai sau poate chiar în iunie, la jumătatea anului TVA va crește la 21%. Nu-i matematică, este aritmetică simplă. Ori reduci foarte tare cheltuielile, ori mărești taxele. Sincer, sunt convins că orice majorare de care se vorbește acum se va aplica începând din vară, declară omul de afaceri, care mai spune că există un dezechilibru pe piață, dar a lăudat măsura reducerii taxelor pe muncă”.

Omul de afaceri susține că ar trebui făcute disponibilizări masive în rândul angajaților la stat. Sunt circa 1,3 milioane de bugetari care au salarii și beneficii.

„Este un lucru bun, pentru că apăsarea pe noi, pe angajatori din punct de vedere al taxelor și impozitărilor aferente salariilor, era mare.. (..) Există un dezechilibru în piață astăzi, de fapt, pentru că salariile trebuie mărite, materia primă s-a scumpit, dacă impozitările pe salarii se reduc, atunci ai un ajutor… (….) însă, doar din asta nu se va reuși să fie păstrată o economie reală. Dacă faci un calcul cât înseamnă salariile acestor oameni și alte avantaje pe care le au ei, pentru faptul că lucrează în instituții publice, o să ne dăm seama de fapt că noi suntem o țară bogată”.


Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: Dan Andronic: „Întăriți România! Lecțiile din 2024 și PROVOCĂRILE anului 2025. O listă a dorințelor (ne)împlinite”

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și