Prețul aurului va atinge anul următor un nou record, peste 2.000 de dolari pe uncie, întrucât băncile centrale vor accelera programele de tipărire de bani pentru susținerea economiilor naționale, potrivit șefului diviziei de tranzacții cu metale al Deutsche Bank, Raymond Key, citat de Bloomberg.
„Vom depăși 2.000 de dolari, vom ajunge mai sus. Această estimare se bazează pe opinia că (băncile centrale, n.r.) vor continua să tipărească bani”, a declarat Key la Hong Kong, unde a participat la conferința anuală a asociației traderilor de aur din Londra.
Aurul se îndreaptă către al 12-lea an consecutiv de creștere, din cauza temerilor că programele de stimulare a economiei, derulate de guverne și bănci centrale, vor deprecia monedele țărilor respective și vor alimenta inflația.
„Dintre toate metalele, aurul va avea cea mai bună evoluție”, a declarat șeful diviziei de tranzacții cu metale al băncii Standard Chartered.
Aurul cu livrare imediată, care a atins un nivel record de 1.921,15 dolari în septembrie 2011, se tranzacționa miercuri la circa 1.728 dolari, în urcare cu 11% față de începutul acestui an. Din decembrie 2008 și până în iunie 2011, aurul a avansat cu 70%, în contextul unor achiziții de active financiare în valoare de 2.300 de miliarde de dolari derulate de Rezerva Federală a SUA (Fed).
Fed a anunțat în octombrie că va cumpăra obligațiuni garantate prin ipoteci în limita a 40 de miliarde de dolari pe lună și va menține dobânzile aproape zero până în 2015 pentru a susține creșterea economică și piața muncii.
Banca Japoniei a a extins un program de achiziții de active financiare în octombrie pentru a doua oară în două luni, iar Banca Centrală Europeană a anunțat că este pregătită să cumpere obligațiuni ale țărilor din zona euro cu probleme financiare.