Prima pagină » Economic » Avocatul Piperea, la Gândul LIVE, despre clauzele abuzive: „Comisionul de risc este o dobândă ascunsă, nu un comision”. VIDEO

Avocatul Piperea, la Gândul LIVE, despre clauzele abuzive: „Comisionul de risc este o dobândă ascunsă, nu un comision”. VIDEO

Avocatul Piperea, la Gândul LIVE, despre clauzele abuzive: „Comisionul de risc este o dobândă ascunsă, nu un comision
Pierderile pe care le-ar putea suferi sistemul bancar odată cu intrarea în vigoare a ordonanței privind clauzele abuzive sunt mult mai mici decât sumele avansate de bănci, este de părere avocatul Gheorghe Piperea.

Pierderile pe care le-ar putea suferi sistemul bancar odată cu intrarea în vigoare a ordonanței privind clauzele abuzive sunt mult mai mici decât sumele avansate de bănci, este de părere avocatul Gheorghe Piperea.

Din estimările sale, aceste prejudicii financiare s-ar ridica la circa 1,5 miliarde de euro în cazul celor 2.300 de clienți din cadrul proceselor de care se ocupă, în timp ce băncile avansează sume de până la 18 miliarde de lei.

„Noi la rândul nostru, în grupul acesta de 2.300 de reclamanți am făcut propriul studiu de impact și ne-a dus la o sumă undeva în jur de 1,5 miliarde de euro, pierderi pe care le-ar suferi clienții băncilor, cei 2.300 de care vorbim dacă nu s-ar elimina acele clauze abuzive. Deci pierderea dacă există e la clienți și nu la bănci”, a declarat Piperea luni, invitat la Gândul LIVE.

Avocatul este de părere că, în prezent, clienții băncilor sunt mult mai informați cu privire la clauzele abuzive și pot să le identifice într-un contract de credit.

„Lucrurile să știți că sunt completamente diferite acum față de 2010. În 2010 și cu atât mai mult în 2006-2007, niciunul dintre noi nu știa că în acele contracte există clauze abuzive. Prin intermediul acestor procese, prin intermediul comentariilor care au fost făcute în mass-media, omul a ajuns să cunoască destul de multe lucruri despre aceste clauze abuzive (…) Din punctul acesta de vedere oamenii sunt mult mai informați. Extensia pe internet a fost uriașă. Având în vedere câți oameni sunt conectați la internet în România, probabil peste 5 milioane, extensia a fost foarte mare”, a declarat el.

Printre exemplele de clauze abuzive oferite de Piperea se numără comisionul de risc.

„Comisionul de risc este un produs, este o clauză abuzivă care este celebră în momentul de față pentru că este exact mecanismul pe care l-au preluat toate băncile care au comisioane de risc (…) Este o dobândă ascunsă”, a arătat el.

Avocatul a subliniat totodată că băncile și-au pierdut din clienți, ceea ce ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă

„Din 5 milioane de persoane care în 2011 erau împrumutate la bănci, la ora actuală mai sunt împrumutate 3 milioane de persoane. Două milioane au ieșit din sistem (…) Din cinci clienți nu mai sunt decât trei. Este evident că este dezastru din punctul acesta de vedere”, a spus el.

La Înalta Curte de Casație și Justiție se află pe rol 56 de cazuri privind clauzele abuzive, a mai arătat Piperea.

Citește și