Prima pagină » Economic » BNR comemorează 200 ani de la nașterea lui Avram Iancu. Sunt lansate noi monede

BNR comemorează 200 ani de la nașterea lui Avram Iancu. Sunt lansate noi monede

BNR comemorează 200 ani de la nașterea lui Avram Iancu. Sunt lansate noi monede
Avram Iancu, comemorat de Banca Națională. Sursa Foto: BNR

Avram Iancu (1824 – 1872) este aniversat de Banca Națională a României. Se împlinesc 200 ani de la nașterea revoluționarului pașoptist și conducătorului Țării Moților în anul 1849. 

El a comandat armata românilor transilvăneni aliate cu armata austriacă împotriva trupelor revoluționare ungare și a rămas în istorie cunoscut drept „Crăișorul Munților”.

Avram Iancu - fotografie și portret. Sursa Foto - Wikipedia

Avram Iancu – fotografie și portret. Sursa Foto – Wikipedia

BNR îl comemorează pe Avram Iancu prin monede

Banca Națională a emis un comunicat despre un stoc de monede numismatice destinat rezervărilor online. Oricine poate achiziționa direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș. Se poate realiza și prin comandă online.

Au fost emise trei tipuri de monede aniversare: moneda din aur, moneda din argint și moneda din tombac.

Doritorii sunt rugați să utilizeze formulare, începând cu 17 aprilie 2024, ora 09 dimineața, în limita stocului destinat rezervărilor online.

Cât valorează monedele emise de BNR?

Moneda de aur are valoare nominală de 500 lei. Cea din argint este de 10 lei, iar cea din tombac cuprat 1 leu.  Tirajul maxim aprobat pentru moneda de aur este de 1.000 de piese, transmite BNR. Pentru cea de argint și cea de tombac cuprat sunt de câte 5.000 piese.

Toate monedele sunt rotunde, doar că cea de aur are diametru de 35 mm și are cant neted, iar celelalte două 37 mm și au cant zimțat.

Primele monede au o greutate de 31,103 grame, iar cea de tombac cuprat are de 23,5 grame.  Pe reversul monedelor este portretul revoluționarului pașoptist, precum și numele și semnătura sa.

2024 – Anul lui Avram Iancu

Statuia lui Avram Iancu din Turda. Sursa Foto: Wikipedia

Statuia lui Avram Iancu din Turda. Sursa Foto: Wikipedia

Anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia comemorării în Panteonul Moţilor de la Ţebea a 151 de ani de la moartea revoluționarului. Şeful statului a precizat că el este unul dintre martirii şi eroii emblematici şi carismatici ai ţării noastre.

Alături de alţi revoluţionari paşoptişti din spaţiul românesc, prin activitatea sa,  a stimulat procesul de formare a conştiinţei naţionale, de afirmare a nevoii de unitate a poporului român şi de creare a statului naţional modern. Declararea drept Erou al Naţiunii Române, în 2016, este rezultatul emulaţiei patriotice pe care a generat-o şi continuă să o genereze şi astăzi”, arată mesajul preşedintelui Iohannis.

Șeful statului a mai vorbit și despre „hotărârea şi curajul cu care Avram Iancu s-a dedicat împlinirii idealurilor naţionale”.

„Prezenţa românilor în număr tot mai mare, de la an la an, la Serbările Naţionale de la Ţebea reprezintă un indicator major al afirmării conştiinţei civice, al solidarităţii naţiunii române şi al recunoştinţei pe care o arătăm martirilor noştri. În semn de adâncă preţuire şi pentru a aduce un omagiu jertfei lui Avram Iancu în împlinirea idealurilor naţiunii române, anul 2024 a fost proclamat „Anul Avram Iancu”, marcând astfel două secole de la naşterea ilustrului revoluţionar paşoptist.

Citește și: „Avram Iancu – Împotriva imperiului”, prima docu-dramă dedicată „Crăișorului Munților”: „Un TRIBUT pentru Ardeal”

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și