Prima pagină » Economic » Axios.com: În 2024, perspectivele Chinei depind de o serie de factori externi, inclusiv de alegerile programate în Taiwan și SUA

Axios.com: În 2024, perspectivele Chinei depind de o serie de factori externi, inclusiv de alegerile programate în Taiwan și SUA

Axios.com: În 2024, perspectivele Chinei depind de o serie de factori externi, inclusiv de alegerile programate în Taiwan și SUA

Deciziile investitorilor străini și alegerile programate anul acesta în Taiwan și în Statele Unite ar putea afecta calculele Administrației de la Beijing și stabilitatea în estul Asiei, comentează site-ul Axios.com.

China începe anul 2024 cu o economie mai slabă și se confruntă cu o serie de factori geopolitici speciali, iar aceste situații riscă să pericliteze viziunea expansionistă a președintelui Xi Jinping. Liderul de la Beijing a semnalat constant intenția de a anexa Taiwanul, ceea ce riscă să plaseze China pe traiectoria unui conflict cu Statele Unite. Iar dorința liderului chinez de a restricționa fluxul datelor financiare riscă să afecteze obiectivul de relansare a creșterii economice.

”Două scrutine cruciale, niciunul din China, precum și investițiile străine directe vor fi indicatori-cheie pentru direcția Chinei”, afirmă editorialistul Bethany Allen-Ebrahimian, într-un articol publicat pe site-ul Axios.com, sub titlul ”Perspectivele Chinei pentru 2024 vor fi configurate de hotărâri din străinătate”.

Alegerile prezidențiale din Taiwan

Relațiile dintre Taipei și Beijing sunt tema principală a alegerilor prezidențiale din Taiwan. Forțele militare chineze efectuează aproape zilnic incursiuni în apropierea Taiwanului, iar președintele Xi Jinping a revendicat constant suveranitatea asupra insulei care are propriul sistem de guvernare.

Pe 13 ianuarie, cetățenii Taiwanului vor avea de ales între trei candidați. William Lai, favorit în sondajele de opinie, este candidatul formațiunii Partidul Progresist Democratic, cu o politică sceptică față de Beijing. Hou You-Yi, din cadrul partidului Kuomintang, este favorabil îmbunătățirii relațiilor cu Beijingul, iar al treilea candidat, Ko Wen-Je, a semnalat că va urma politicile actualului președinte, Tsai Ing-Wen.

Administrația Chinei ar putea considera scrutinul ca fiind ”un test decisiv pentru probabilitatea unui proces non-violent de unificare”, explică Raymond Kuo, directorul Inițiativei privind Politicile Taiwanului din cadrul RAND Corporation.

O victorie a lui William Lai va face ca Beijingul să continue ”acțiunile coercitive în scopul perturbării politicilor Taiwanului, inclusiv prin exerciții militare de amploare, incursiuni aeriene, operațiuni informaționale și intruziuni cibernetice”, subliniază analistul.

Scrutinul prezidențial din Statele Unite

Un nou mandat prezidențial al lui Donald Trump ar putea fi un real ”wild card” pentru relațiile China-SUA și pentru obiectivele geopolitice ale Beijingului. Trump probabil va impune un regim mai dur al taxelor vamale, dar continuarea abordării izolaționiste din primul mandat riscă să afecteze poziția SUA pe plan mondial și să deschidă noi posibilități pentru China.

Întrebat, în octombrie 2023, dacă Beijingul ar prefera o victorie a lui Joe Biden sau revenirea lui Trump, Matt Pottinger, fost consilier prezidențial american, a declarat: ”Orice candidat care arată poziții slabe față de NATO, față de Ucraina sau Taiwan va fi preferat de China, chiar dacă acest lucru presupune tarife vamale suplimentare”.

Viitorul investițiilor străine directe în China

În 2023, indicele investițiilor străine directe în China a scăzut pentru prima dată în ultimele decenii, iar analiștii consideră că este un semnal referitor la intensificarea reglementărilor care vizează companii străine. În cazul în care tendința continuă, Beijingul ar putea fi nevoit să relaxeze unele restricții. În același timp, Administrația Chinei ar putea continua intensificarea reglementărilor, argumentând că noua realitate a mediului economic imens constă în reducerea transparenței, ceea ce ar forța investitorii să se conformeze.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: Exporturile chineze de sisteme tehnologice spre Rusia au crescut semnificativ de la începerea războiului din Ucraina

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și