Bădin, partener Deloitte: Între Fisc și contribuabili există o relație de tip polițist-infractor
Atunci când un contribuabil este verificat de inspectorii fiscali nu se pornește de la premisa de nevinovăție, ci de la aceea că acesta este deja vinovat și că vrea să ocolească plata taxelor și impozitelor, a declarat luni la ZF Live Dan Bădin, partener în cadrul departamentului de servicii fiscale al Deloitte România.
Bădin a explicat „excesul de zel” al unora dintre inspectorii fiscali prin faptul că aceștia sunt verificați la rândul lor de inspectorii Curții de Conturi care pot avea în unele cazuri propria interpretare a legislației.
„S-ar putea să fie un gen de teamă pe care o au inspectorii fiscali, pentru că ei au în spate Curtea de Conturi. Trebuie lucrat asupra cauzelor, nu asupra efectelor”, a declarat Dan Bădin.
Partenerul Deloitte a oferit și o explicație pentru care, cu toate că inspectorii fiscali dau dovadă de prea mult zel, gradul de colectare a veniturilor este scăzut: inspectorii fiscali vin în control tot la cei buni platnici.
„Adevărata problemă pe care o are România este că inspectorii fiscali nu încearcă să ia banii din economia neagră. Aici ar trebui să fie adevăratul focus”, a precizat Dan Bădin, care a spus că zonele de activitate unde se înregistrează cea mai mare evaziune fiscală sunt industria alcoolului, sectorul fructe și legume, cereale, micii meseriași.
„Sunt zone cunoscute de autorități, unde nu au fost luate măsuri pentru stoparea infracționalității”, este de părere Bădin.
Referitor la procesul de restructurare prin care trece ANAF, partenerul Deloitte a declarat că schimbările recente de la ANAF – între care și înființarea Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), supranumită de premierul Ponta drept „DNA-ul Fiscului” – reprezintă doar o precondiție a „adevăratei reforme” pe care ANAF trebuie să o parcurgă, conform unui program pe care îl derulează cu Banca Mondială și care se va încheia în 2018.