Prima pagină » Economic » „Băieții deștepți” au cerut 870 milioane lei de la Hidroelectrica. Administratorul judiciar a respins cererile

„Băieții deștepți” au cerut 870 milioane lei de la Hidroelectrica. Administratorul judiciar a respins cererile

Valoarea sumelor cu care au dorit să se înscrie "băieții deștepți" în tabelul preliminar al creditorilor Hidroelectrica, companie aflată în insolvență, se ridică la 870,5 milioane lei, pretențiile fiind respinse de administratorul judiciar.

Valoarea sumelor cu care au dorit să se înscrie „băieții deștepți” în tabelul preliminar al creditorilor Hidroelectrica, companie aflată în insolvență, se ridică la 870,5 milioane lei, pretențiile fiind respinse de administratorul judiciar.

Singurul trader de energie care a solicitat despăgubiri ca urmare a denunțării contractelor bilaterale a fost Alpiq Romindustries, care a cerut 527,7 milioane de lei, a declarat luni Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie.

El a spus că restul firmelor au cerut despăgubiri pentru beneficii nerealizate în perioada în care Hidroelectrica a activat clauza de forță majoră din cauza secetei.

„Toate creanțele cerute de băieții deștepți au fost respinse în totalitate”, a spus Borza.

El a adăugat că datoriile respinse din tabelul preliminar redactat de administratorul judiciar pot fi admise în cazul unor contestații, dacă acestea sunt aprobate în instanță.

Contractele bilaterale de vânzare a energiei produse de Hidroelectrica au „văduvit” compania de stat cu 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza prețurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea, potrivit datelor prezentate anterior de către administrator.

Euro Insol a renegociat contractele încheiate cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica. Administratorul a renunțat la acordurile cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România și Euro P.E.C.

Hidroelectrica a activat la începutul lunii august clauza de forță majoră, pentru a doua oară în mai puțin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scăderea debitelor râurilor. Forța majoră la Hidroelectrica a fost instituită și în perioada septembrie 2011 – mai 2012.

Citește și