Prin sentința pronunțată miercuri, 23 martie 2016 de Tribunalul București în dosarul nr. 22367/3/2013 a fost respinsă ca neîntemeiată cererea Alpiq Romenergie de acordare a unor despăgubiri de 215.752.920 lei pentru denunțarea de către administratorul judiciar a contractului nr. 89CE/03.04.2008, se spune într-un comunicat de luni al Hidroelectrica.
„Contractul cu Alpiq Romenergie a generat doar în perioada 2008 – 31 mai 2012 o pierdere de 427.247.548 lei. Din energia disponibilizată prin denunțarea acestui contract păgubos, Hidroelectrica a obținut în perioada august 2012 – decembrie 2015 venituri suplimentare de 350 milioane lei. Această primă sentință a instanței, pe acest gen de acțiuni,vine să confirme o dată în plus că măsura denunțării contractelor bilaterale încheiate de Hidroelectrica cu traderii de energie a fost una legală și temeinică, fiind justificată de pierderile imense suferite de societate prin încheierea și executarea acestor contracte. Mai mult decât atât, spuneam încă din toamna anului 2012, că traderii de energie nu sunt îndreptățiți să solicite daune pentru beneficiul nerealizat pe perioada de la denunțarea contractelor și până în 2018-2019, data până la care au fost prelungite contractele, câtî vreme aceste contracte au fost încheiate în frauda acționarilor, creditorilor și a legii. Caracterul prejudiciabil și ilicit al acestor contracte a fost dovedit mai târziu și de către ANAF, Curtea de Conturi, DNA, Înalta Curte de Casație și Justiție, și mai nou, de Consiliul Concurenței”, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Alpiq Romenergie este unul dintre traderii de energie ale căror contracte au fost denunțate de către Euro Insol după deschiderea procedurii insolvenței.
Euro Insol și Hidroelectrica au fost apărate în instanță de avocații de la Borza și Asociații, respectiv Zamfirescu Racoti & Partners și Dragne & Asociații. Alpiq Romenergie a fost reprezentată de avocații de la casa de avocatură Schoenherr.