BANCA TRANSILVANIA
Banca Transilvania este a treia cea mai mare bancă din România, din punct de vedere al activelor, de circa 6,6 miliarde de euro în 2012, având o cotă de piață de 8,1%, în creștere cu 0,8 puncte procentuale față de 2011.
Banca Transilvania a fost în 2012 a doua cea mai profitabilă instituție financiară bancară din România, înregistrând un profit de 71,8 milioane de euro, al doilea cel mai mare din sistemul bancar autohton, după cel înregistrat de Raiffeisen Bank, de 87,9 milioane de euro, la un curs mediu de 4,456 lei/euro.
Banca Transilvania a acordat anul trecute credite în valoare de 3,4 miliarde de euro, în timp ce volumul economiilor atrase a fost de 5,2 miliarde de euro, potrivit rezultatelor financiare făcute publice.
Banca Transilvania a fost înființată în 1994, la Cluj-Napoca, la inițiativa unor oameni de afaceri din Cluj. La început, banca și-a îndreptat activitatea către segmentul IMM-urilor, intrând ulterior pe piața de retail, orientată către clienții persoane fizice.
În prezent, banca are 550 de sedii și circa 6.000 de angajați, vârsta medie fiind de 33 de ani.
În 1997, Banca Transilvania a devenit prima instituție bancară din România cotată la Bursa de Valori București (BVB).
Printre acționarii băncii se numără Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), care deține 15% din capitalul social, Bank of Cyprus și IFC, divizia de investiții a Băncii Mondiale.