Prima pagină » Economic » Banca Transilvania, cea mai mare bancă românească, cumpără OTP Bank România, a celui mai mare creditor din Ungaria. Valoarea OFICIALĂ a tranzacției

Banca Transilvania, cea mai mare bancă românească, cumpără OTP Bank România, a celui mai mare creditor din Ungaria. Valoarea OFICIALĂ a tranzacției

Banca Transilvania, cea mai mare bancă românească, cumpără OTP Bank România, a celui mai mare creditor din Ungaria. Valoarea OFICIALĂ a tranzacției

Banca Transilvania, liderul pieței bancare românești, a anunțat, vineri, că a ajuns la un acord pentru a cumpăra OTP Bank România, deținut de OTP Group, cel mai mare creditor din Ungaria, cu o vechime de 20 de ani pe piața locală.

Banca Transilvania a semnat vineri cu OTP Group un acord pentru achiziția a 100% din acțiunile pe care le deține la OTP Bank România, a anunțat instituția de credit, printr-un comunicat de presă.

Informația privind negocierile dintre cele două instituții au fost publicate recent de Bloomberg. Ca urmare a acestui acord, OTP Group vinde subsidiarele sale din România, marcând ieșirea de pe piața românească.

Finalizarea tranzacției este estimată în câteva luni, iar în acest sens este nevoie de aprobările din partea BNR și a Consiliului Concurenței.

Prețul total al tranzacției care urmează să fie plătit de Banca Transilvania este de 347,5 milioane de euro.

Ce se întâmplă cu clienții băncii

După primirea aprobărilor autorităților, Banca Transilvania va fuziona cu OTP Bank România. OTP Group va asigura o tranziție cât mai ușoară pentru clienți și angajați până când integrarea în Grupul Banca Transilvania va fi finalizată. Până atunci, OTP Bank România și subsidiarele sale vor continua să-și onoreze angajamentele față de clienți și să ofere servicii la cel mai înalt nivel. În această etapă, din partea clienților OTP Bank România nu este nevoie de nicio acțiune, ei vor beneficia de aceleași condiții de până acum în relația cu OTP România. Banca își menține angajamentele față de Bethlen Gabor Foundation și va continua să colaboreze cu clienții săi în termenii și condițiile existente, incluzând servicii oferite în mai multe limbi/bilingv, unde este necesar.

„Pentru Grupul Banca Transilvania, achiziția afacerii OTP Group în România este o oportunitate de a ne întări poziția de lider pe piață și de a contribui la consolidarea pieței bancare din România. Continuăm planurile noastre ambițioase pentru creșterea organică a băncii, cu menținerea interesului pentru viitoare oportunități de achiziții. Mulțumim echipei OTP Group pentru ceea ce a construit în țara noastră și pentru discuțiile pragmatice, care au dus la rezultate pozitive. Le spunem bun venit la BT clienților și angajaților OTP Bank România”, a declarat Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania.

„Banca noastră a parcurs un drum lung, de 20 de ani, în România, timp în care am înregistrat o creștere organică semnificativă, însă pentru noi a devenit tot mai clar că nu ne putem atinge obiectivul strategic de creștere fără achiziții, iar în viitor vedem puține perspective în acest sens. Sunt încrezător în ceea ce privește clienții OTP, că vor continua să beneficieze de servicii de înaltă calitate și de produse financiare moderne. Mulțumesc echipei OTP Bank România, colegilor din management, pentru dedicare și muncă asiduă, care au stat la baza creșterii băncii și a standardelor de calitate oferite”, a declarat Sándor Csányi, Președinte și CEO OTP Bank.

„OTP Bank Plc. anunță că a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acțiuni pentru a vinde participația de 100% deținută direct și indirect la OTP Bank România SA către Banca Transilvania SA. În cadrul tranzacției, OTP Group vinde, de asemenea, participațiile sale de 100% din celelalte filiale românești, OTP Leasing România IFN SA și OTP Asset Management SAI SA, către BT. Prețul de vânzare este de 347,5 milioane EUR, care este mai mic decât valoarea activului net al filialelor care urmează să fie vândute, recunoscută în conturile consolidate, în consecință, tranzacția a avut ca rezultat un impact negativ asupra contului de profit și pierdere de 59,5 miliarde HUF (după impozitare) la nivel consolidat, care a fost deja înregistrat în trimestrul IV 2023. Închiderea financiară a tranzacției este așteptată în 2024, sub rezerva aprobărilor de reglementare necesare”, arată anunțul al OTP Bank.

OTP Bank România este o bancă universală. Din 2004, OTP Bank, unul dintre grupurile bancare cu cea mai rapidă creștere din Europa Centrală și de Est, a fost acționarul semnificativ al OTP Bank România. OTP Bank România are 2,64% cotă de piață în funcție de active, aproape 420.000 de clienți persoane fizice, peste 22.000 de clienți Corporate și IMM, 1.800 de angajați și 96 de sucursale.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din Europa de Sud-Est. Ca bancă universală, acoperă toate segmentele și liniile de business din domeniul financiar. Are 20% cotă de piață, peste 4 milioane de clienți, aproximativ 10.000 de angajați, soluții de banking online de ultimă generație și o rețea puternică de agenții la nivel național, conform datelor oficiale.

Per ansamblu, activele nete bilanțiere din sistemul bancar românesc însumau 701 de miliarde de lei, în creștere cu 9,6% față de sfârșitul anului 2021, potrivit celor mai recente date ale BNR, la 31 decembrie 2022.

Numărul instituțiilor de credit care activau atunci în România se redusese pe parcursul anului 2022, de la 34 la 32 de instituții de credit, modificările intervenite fiind determinate de:

▪ în octombrie 2022, Vista Bank a finalizat fuziunea cu Crédit Agricole România, proces început în septembrie 2021, când Vista Bank S.A. a achiziționat banca Crédit Agricole România S.A.;

▪ în decembrie 2022 s-a încheiat procesul de fuziune prin absorbție dintre EximBank (bancă deținută de statul român prin Ministerul Finanțelor) și Banca Românească.

Cea mai recentă tranzacție ajunsă în analiza Consiliului Concurenței pe acest segment este cea prin care Intesa Sanpaolo S.p.A. intenționează să preia First Bank S.A, după cum a anunțat pe 5 ianuarie. Conform estimărilor inițiale citate de Bloomberg, First Bank ar fi fost evaluată la aproximativ 200 de milioane de euro. JC Flowers & Co cumpărare First Bank de la grecii de la Piraeus Bank, în 2018.

Cota de piață în funcție de activul net, deținută de instituțiile de credit cu capital majoritar de stat, s-a majorat de la 11,4% la 31 decembrie 2021 la 12,1% la 31 decembrie 2022. În același timp, ponderea instituțiilor de credit cu capital majoritar străin (exclusiv sucursalele instituțiilor de credit din străinătate) s-a redus de la 56 % la 55,9%.

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și