În cazul în care în urma viitoarelor alegeri anticipate din Grecia va fi format un guvern ce se va opune aplicării condițiilor prevăzute de programul internațional de asistență financiară, aceasta ar putea duce mai degrabă la introducerea unei monede paralele, pe lângă euro, decât la ieșirea formală a Greciei din zona euro și revenirea la drahmă, consideră analiștii de la Deutsche Bank, scrie Ukrinform, citat de Agerpres.
Este puțin probabil ca Grecia să renunțe la euro, deoarece un astfel de pas ar duce la un default de proporții și la o prăbușire masivă a sectorului bancar, echivalând cu un dezastru pe plan economic, social și politic, menționează aceștia într-o notă analitică cu privire la evoluțiile elene.
Scenariul cel mai probabil, consideră finanțiștii germani, vizează o suspendare parțială a asistenței financiare, ceea ce va permite continuarea sprijinului pentru serviciul datoriei și al sectorului bancar din Grecia. În același timp, va fi complet întreruptă finanțarea cheltuielilor guvernamentale de bază.
În acest caz, dificultățile cu care se va confrunta viitorul executiv al Greciei l-ar putea determina să emită obligațiuni, ce ar putea deveni embrionul monedei paralele, menționează experții Deutsche Bank, propunând ca ipotetica valută paralelă să fie numită „gevro”. Aceasta ar permite Greciei să-și devalorizeze moneda, rămânând în mod oficial în cadrul Uniunii Monetare Europene.