Prima pagină » Economic » Bancherii ruși sunt speriați. „Ne-am putea confrunta cu un val de falimente. Companiile rămân fără lichidități”

Bancherii ruși sunt speriați. „Ne-am putea confrunta cu un val de falimente. Companiile rămân fără lichidități”

Bancherii ruși sunt speriați. „Ne-am putea confrunta cu un val de falimente. Companiile rămân fără lichidități
Rusia va fi lovită de un val de falimente, dacă ratele dobânzilor nu se vor diminua în viitorul foarte apropiat, a avertizat luni un important oficial bancar.

Anatoli Aksakov, președintele asociației bancare regionale și vicepreședintele comitetului pentru piețe financiare din cadrul parlamentului rus, a declarat că firmele din Rusia rămân fără lichidități.

„Bancherii cred că dacă situația nu se va schimba, Rusia se va confrunta cu un val de falimente și nu ne referim doar la instituțiile de creditare, ci și la companii, respectiv afaceri”, a scris Aksakov într-o scrisoare adresată băncii centrale.

Aksakov a spus că banca centrală a Rusiei trebuie să reducă dobânzile în această lună de la 17% la 15%, apoi gradual la 10,5%, nivelul înregistrat înainte de actuala criză financiară. O rată a dobânzii de 17% presupune ca unele companii să suporte costuri de creditare cu 30% mai mari, transmite money.cnn.com.

Ratele mai mici la dobânzi ar permite băncilor să ofere împrumuturi pentru mai multe companii și persoane fizice, a spus Aksakov.

Afirmațiile sale semnalează nivelul ridicat de stres din sectorul financiar rus. Săptămâna trecută, agenția de rating Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Rusiei, pe fondul unei deteriorări rapide a estimărilor privind evoluția economiei.

Impactul sancțiunilor occidentale impuse Rusiei după acțiunile sale în Ucraina a determinat o criză economică, pe măsură ce tot mai multe companii au ieșit de pe piețele internaționale de investiții. Colapsul rublei, cauzat în mare parte de prăbușirea prețurilor la petrol, contribuie la creșterea inflației. În aceste condiții, banca centrală nu face altceva decât să majoreze ratele la dobânzi.

Rubla a scăzut luni cu 1,3% față de dolarul american. În același context, moneda rusă s-a depreciat cu 40% în anul 2014.

Guvernul a încercat să salveze sectorul bancar prin injecția unor miliarde în entități precum VTB, Gazprombank și Trust Bank. De asemenea, banca centrală a închis treptat „robinetul” de valută străină, pentru a stabiliza rubla.
 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și