Dobânzile bancare variază între 2,6% și 4,4% pe an, iar cele mai multe bănci nu percep comisioane de retragere a banilor din cont în ziua scadenței. Cine își retrage banii într-o altă zi însă plătește de regulă un comision de 0,5% din suma retrasă, scrie Ziarul Financiar.
Spre exemplu, un client care constituie un depozit bancar de 7.500 de lei cu scadența la un an primește o dobândă netă – după plata impozitului pe venit și a comisioanelor bancare – cuprinsă între 53 de lei și 245 de lei în funcție de bancă și de momentul retragerii banilor.
Un client care constituie un depozit bancar de 7.500 de lei cu scadența la un an primește o dobândă netă – după plata impozitului pe venit și a comisioanelor bancare – cuprinsă între 53 de lei și 245 de lei în funcție de bancă și de momentul retragerii banilor.
Dobânzile variază între 2,6% și 4,4% pe an, iar cele mai multe bănci nu percep comisioane de retragere a banilor din cont în ziua scadenței. Cine își retrage banii într-o altă zi însă plătește de regulă un comision de 0,5% din suma retrasă.
Mai mult, unele bănci au comisioane de administrare lunară a contului curent aferent depozitului, care poate ajunge și la 90 de lei pe an.
Din cauza scăderii rapide a dobânzilor din ultimul an s-a ajuns în situația în care pentru depozitele pe trei sau șase luni de valoare mică clienții pot încasa la scadență mai puțini bani decât au depus. Depozitele cu scadențe mai lungi sunt sigurele în cazul cărora nu există riscul de a retrage mai puțini bani, dar sunt situații în care câștigurile obținute sunt erodate complet de rata inflației.
Citește integral articolul din Ziarul Financiar