Băncile cu capital străin care au participat la inițiativa de la Viena și-au redus expunerea cu 8%
Băncile cu capital străin care au participat la prima inițiativă de la Viena și care dețin circa două treimi din sistemul bancar românesc și-au redus expunerea pe subsidiarele din România cu 8% din martie 2009 până la sfârșitul anului trecut, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa, scrie Mediafax.
„Procesul de dezintermediere controlată continuă. Cea mai recentă cifră, care cred că este pentru 11 luni, era de 8% reducere a pasivelor mamă – fiică pentru subsidiarele cu capital străin, cele aferente sistemului Viena 1. Acele bănci străine dețin împreună două treimi din sistemul bancar. O anumită reducere se cunoaște. Acesată reducere este față de martie 2009”, a afirmat Popa, după conferința de presă în care a fost prezentat raportul trimestrial asupra inflației.
El a arătat că această scădere este parțial compensată de faptul că o parte din liniile de finanțare anterior disponibile au fost transformate în credite subordonate, care sunt elemente de rang 2, și contribuie la capitalizarea sistemului bancar într-o manieră directă.
Nivelul de solvabilitate a sistemului bancar era de 14,7% la nivelul lunii septembrie, potrivit viceguvernatorului BNR.
„Este o cifră influențată și în 2012, și în 2013 de aplicarea filtrelor prudențiale. Dacă aceste cifre nu ar fi prezente pe sistem IFRS, solvabilitatea ar fi mai mare cu circa trei puncte procentuale”, a mai spus Popa.
După încheierea fostului acord de finanțare internațională cu România, FMI și Comisia Europeană au obținut în 2009 acordul scris al primelor nouă bănci străine în funcție de activele deținute în România să-și mențină expunerile la nivelul înregistrat în luna martie din 2009.
Acordurile au fost semnate de Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank și UniCredit, care dețin 70% din piața din România.
Raluca Ghinea, raluca.ghinea@mediafax.ro