Băncile din Rusia au fost obligate să anuleze contractele cu clienții americani, din cauza FATCA, legea care le solicită băncilor străine să furnizeze informații despre aceștia, a declarat, miercuri, un oficial rus, potrivit sputniknews.com.
FATCA, care a intrat în vigoare în 2010, solicită băncilor internaționale să furnizeze informații despre clienții americani. Dacă o bancă nu se supune, poate plăti amenzi usturătoare. Moscova și Washington negociau un acord avantajos pentru ambele părți în martie 2014, când SUA au suspendat discuțiile, pe fondul implicării Rusiei în Ucraina.
„Nu putem să riscămritatea țării, avem o lege, care permite băncilor să anuleze contractele cu clienții americani, pentru a evita FATCA”, a declarat Pavel Livadny, directorul adjunct al Serviciului Federal de Monitorizare Financiară.
Livadny a precizat că băncile sunt obligate să informeze Banca Centrală a Rusiei, Serviciul Federal de Monitorizare Financiară și Serviciul Federal Fiscal în legătură cu clienții americani.
„Băncile preferă să nu mai colaboreze cu asemenea clienți, decât să fie presate de legislația fiscală americană”, a adăugat Livadny.
Congresul american a instituit FATCA pentru a combate situațiile în care contribuabilii americani ascund active în conturile offshore și nu-și plătesc impozitele către Fiscul din SUA.