Băncile din SUA ar putea avea de câștigat, după ce criza din Cipru a redus încrederea în Europa
Modul în care statele din zona euro au rezolvat criza din Cipru, prin impunerea de pierderi deponenților, a redus încrederea în sistemul bancar european, iar printre posibilii beneficiari se află sectorul financiar al Statelor Unite, a declarat un analist pentru CNBC, informează Mediafax.
„Este un cadou pentru băncile din SUA, întrucât Europa s-a transformat în America Latină”, a afirmat Dick Bove, vicepreședinte al firmei de cercetare Rafferty.
Argentina s-a confruntat în 2001 cu o criză economică declanșată parțial din cauza unor ieșiri mari de capital, ca urmare a temerilor deponenților că țara nu-și va putea plăti datoriile externe.
Probleme legate de ieșirile de capital au fost înregistrate și în Grecia și Spania.
Analistul se așteaptă la o scurgere lentă de fonduri din Europa către băncile americane.
„Se întâmplă deja și se va accelera”, a declarat el.
Deponenții și creditorii băncilor susțin instituțiile de credit, iar acestea la rândul lor economia, afirmă Bove. Acordul zonei euro pentru Cipru prevede taxarea deponenților celei mai mari bănci cipriote, pentru sumele de peste 100.000 de euro, și închiderea celei de-a doua instituții de credit ca mărime, cu pierderi mari pentru depozite.
„Trebuie să protejezi deponenții din bănci și creditorii care împrumută bani băncii, deoarece dacă nu faci asta, atunci deponenții își vor retrage banii iar creditorii nu vor mai finanța”, a spus el.
Printre posibilii beneficiari ai declinului încrederii în Europa se află Statele Unite, afirmă analistul. Totodată, băncile europene trebuie în continuare să admită pierderi ascunse în actele contabile și să acumuleze capital suplimentar.