Băncile îi cer lui Iohannis să atace la CCR legea dării în plată
„Prin prezentul Memoriu, comunitatea bancară vă adresează rugămintea, în virtutea prerogativelor pe care le aveți în temeiul articolului 146, lit. a) teza întâi din Constituție și art. 15-18 din Legea 47/1992 să sesizați Curtea Constituțională. (…) Vă rugăm, domnule președinte, să solicitați CCR exercitarea controlului de constituționalitate al legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite”, se arată într-un memoriu trimis șefului statului și, spre informare, Camerei Deputaților.
Potrivit semnatarilor, la baza acestui demers stau numeroase argumente în sensul că legea în forma adoptată aduce atingeri drepturilor constituționale ale tuturor instituțiilor de credit membre ale ARB.
„În viziunea comunității bancare legea este neconstituțională din multiple perspective care țin atât de incompatibilitatea legii cu Constituția – încălcări ale principiului neretroactivității, ale principiului previzibilității și accesibilității normei legale, ale principiului libertății economice și ale principiului garantării proprietății, dar și de antinomiile legii cu dreptul comun civil și dreptul comun de procedură. Criticile de neconstituționalitate a legii au fost expuse atât în cererea de reexaminare formulată de președintele României, precum și în punctele de vedere adresate Parlamentului de către Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii”, se mai arată în solicitarea ARB.
Legea dării în plată a fost adoptată în urmă cu o săptămână de Camera Deputaților cu o majoritate de 207 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere.
Deputații au stabilit astfel că legea privind darea în plată nu se va aplica programului Prima Casă și au majorat plafonul creditelor care intră sub incidența acestui act normativ de la 150.000 la 250.000 de euro.
De asemenea, deputații au stabilit că legea se va aplica și celor care sunt în proces de executare silită.